Evropski teden mobilnosti
16. sep
V zraku · dan za

Letos bo med 16. in 22. septembrom 2016 ponovno potekal Evropski teden mobilnosti. Dogodek bo hkrati potekal v številnih evropskih mestih z namenom, da razširi pomen trajnostne mobilnosti med širšo javnostjo. Letošnji slogan se glasi ”Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost”. V Sloveniji bo pri projektu sodelovalo kar 63 občin. Poleg raznovrstnih aktivnostih na temo trajnostne mobilnosti ima posebno mesto tradicionalni ”Dan brez avtomobila”, ko bodo občine svoja mestna središča zaprla za motorna vozila.

do
Slovenija
Ministrstvo za infrastrukturo
0€
Dogodek na Facebooku

Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra 2016, letos nosi naslov ”Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost”. Ideja letošnje tematike se opira na raziskave, ki ugotavljajo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za razvoj in investicije v trajnostno mobilnost, ekonomsko prednost. Primer slednjega je na primer dejstvo, da so nepremičnine v mestih, ki imajo dobro kolesarsko infrastrukturo in funkcionalen javni prevoz, vredne več.

Prav tako se kaže korelacija med trajnostno mobilnostjo in uspešnostjo: otroci, ki v šolo hodijo peš, s kolesi ali rolerji, imajo boljše rezultate. Poleg tega je že dolgo znano dejstvo, da lahko pravilna izbira prevoznega sredstva vpliva na zdravje in boljše počutje posameznika. Posledično zaposleni, ki se manj vozijo z avtom in več kolesarijo ali hodijo, manj pogosteje obiskujejo zdravnika ter manj časa preživijo na bolniški – vse to pa ima pozitiven vpliv na ekonomsko uspešnost skupnosti.

PREBERITE ŠE: Gremo v šolo 2016: sejem rabljenih šolskih učbenikov v BTC Cityju

Evropski teden mobilnosti bo v Sloveniji potekal v kar 63 občinah. Poleg slednjih se bodo prek aktivnosti na platformi Mobilityactions projektu pridružili tudi šole, podjetja, društva in nevladne organizacije. Pomemben projekt, ki bo doprinesel k razvoju trajnostne mobilnosti, je projekt ”Pripelji srečo v službo”, ki je pravzaprav 4-tedenski izziv, da se v službo odpravite s kolesom. Teden mobilnosti se bo zaključil 22. septembra 2016 s tradicionalnim dogodkom ”Dan brez avtomobila”, ko se bodo središča sodelujočih občin zaprla za ves motorni promet.

15. september, 2016 Razstava: Z Elanom do zvezd – Elan in njegovi predhodniki/Tehniški muzej Slovenije The Who na Dunaju 14. september, 2016 Koncert: The Who prihajajo na Dunaj 49. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti 13. september, 2016 MOS 2016: 49. mednarodni sejem obrti in podjetnosti Sejem za ljubitelje živali 2016 11. september, 2016 Sejem za ljubitelje živali 2016/Kinološki dan 2016 · · ·