Filmi o korupciji
12. nov
Kulturni izbor · film

Komisija za preprečevanje korupcije sredi decembra 2016 v Kinoteki že tretjič pripravlja filmski festival Film proti korupciji. Festival bo, kot obeležitev mednarodnega dneva boja proti korupciji (9. december), potekal od 12. do 17. decembra 2016, v tem času pa se bo na platnu predvajalo pet vrhunskih filmov na temo žvižgačev, koruptivnih ravnanj, boja proti korupciji, lobiranja ipd.

do
Kinoteka, Metelkova 2a, 1000 Ljubljana
Komisija za preprečevanje korupcije, Kinoteka
4 €

Film proti korupciji 2016 bo že tretji filmski festival proti korupciji, ki ga Komisija za preprečevanje korupcije pripravlja v sodelovanju s Kinoteko. Tokrat bo potekal od 12. do 17. decembra 2016 v okviru tedna boja proti korupciji.

Namen festivala je skozi popularno kulturo, konkretno s pomočjo filma, opozoriti na problematiko spodbujanja integritete v družbi in izpostaviti pomembnost boja proti korupciji ter osveščati o problematiki, pred katero si vse prepogosto zatiskamo oči. Ogledali si bomo lahko pet vrhunskih filmov, ki vsak na svoj način nazorno predstavljajo omenjene tematike.

PREBERITE ŠE: Znamenite filmske vloge, ki bi skoraj šle v roke drugega igralca

V sklopu filmskega festivala proti korupciji bo 13. decembra 2016 potekala tudi okrogla miza na temo žvižgačev, ki ji bo sledila projekcija filma Snowden.

Program festivala Film proti korupciji 2016:

  • Bob Roberts – 12. december 2016, 19.30: otvoritev, 20.30: film
  • Snowden – 13. december 2016, 17.00: okrogla miza, 18.30: film
  • Pokvarjeni poročnik: New Orleans –14. december 2016, 21.00
  • Prerok – 16. december 2016, 18.30
  • Gomora – 17. december 2016, 20.00

Filmi na festivalu Film proti korupciji 2016:

Bob Roberts
Tim Robbins, ZDA/VB, 1992

Republikanski kandidat za senatorja odkritih desničarskih, fašističnih političnih prepričanj, ki jih z velikim navdušenjem in ljubeznijo preliva v spevne kantri popevke, s katerimi prepričuje svoje volivce, se poda na volilno turnejo po državi. Udarna podoba bolezenskih simptomov sodobne ‘demokracije': pohlep, nestrpnost, čaščenje videza, vsemogočnost medijev. Strupena, dokumentarno neposredna in zrela politična satira, režijski prvenec igralca Tima Robbinsa, naslika sodobno politiko kot neposreden in domala izključen produkt televizije.

Snowden
Oliver Stone, Nemčija/ZDA/Francija, 2016

Pred tremi leti je ime Edward Snowden preplavilo domala vse svetovne medije. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je z razkritjem na tisoče tajnih vladnih dokumentov razgalil dejanski obseg nadzora telefonskih in spletnih informacij, ki ga ZDA vrši doma in v tujini.

Pokvarjeni poročnik: New Orleans (Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans)
Werner Herzog, ZDA, 2009

Terrence McDonagh je policijski detektiv, ki preiskuje umore v New Orleansu. Med divjanjem orkana Katrina pred utopitvijo reši zapornika, zato ga nadrejeni nagradijo z napredovanjem v poročnika. Ker pa si je med reševanjem iz vode hudo poškodoval hrbet, je obsojen na jemanje močnih protibolečinskih tablet. Leto pozneje poskuša Terrence zašiti preprodajalca drog, ki je brutalno umoril družino afriških priseljencev. Preiskava ga popelje v kriminalno podzemlje New Orleansa, medtem ko se sam bori z odvisnostjo od seksa, zdravil in kokaina.

Prerok (Un prophete)
Jacques Audiard, Francija/Italija, 2009

Malik El Djebena, 19-letni fant, ki ne zna ne brati ne pisati, je obsojen na šest let zapora. Ko prispe odslužit kazen, se počuti neskončno osamljenega. Veliko mlajši je in šibkejši od drugih zapornikov. Že kmalu po prihodu si ga podredi vodja skupine korziških jetnikov, ki v zaporu uveljavljajo svoja pravila, in mu naloži vrsto ‘zadolžitev’. Ko jih opravlja, se Malik hitro utrdi, dodobra spozna razmerja med jetniki in pravila življenja v zaporu ter si končno pridobi tudi popolno zaupanje vodje korziške skupine. A Malik ni le hitro učeči se fant, temveč premore tudi veliko drznosti; tako kmalu začne skrivoma razvijati lastno mrežo in ambiciozne načrte.
Silovito in navdušujoče celovito delo nam prinaša zanimiv vpogled v francosko kriminalno podzemlje, v katerem se zapor pojavlja kot metafora celotne družbe. Francoski Boter!

Gomora (Gomorra)
Matteo Garrone, Italija, 2008

Orožje, oblast, denar, kri: to so vrednote, ki vladajo v Neaplju in Caserti. Priča smo nekaj dnem v življenju prebivalcev tega neusmiljenega sveta, prebivalcev, ki nimajo izbire in morajo spoštovati pravila sistema – Camorre. Le nekaj srečnih izbrancev lahko živi normalno. Gomora prikazuje vojne med klani in vsesplošno prekupčevanje z vsem mogočim. Filmska upodobitev protimafijske knjižne uspešnice Roberta Saviana. Napet, zgoščen in na trenutke nasilen triler, ki je leta 2008 v Cannesu osvojil veliko nagrado žirije.


La Fille inconnue (Dardenne) 9. november, 2016 Liffe 2016: Znan je program letošnjega festivala Liffe Noč grozljivk 2016 31. oktober, 2016 Noč grozljivk 2016 – 9. filmski maraton za noč čarovnic v Kinodvoru FSF2016_Plakati 13. september, 2016 19. festival slovenskega filma 2016 (FSF)/Portorož: s polnimi jadri naprej Film Prehod (The Rift, 2016) 21. april, 2016 Filmska premiera: Prehod (2016) s Katarino Čas · · · ·