Film Dansko dekle (2015)
7. jan
Kulturni izbor · film

Oskarjevec Eddie Redmayne, ki nas je omrežil že s portretom fizika Stephena Hawkinga, vam bo z vlogo v filmu Dansko dekle (The Danish Girl) dokončno segel v srce. V tokratni biografski drami se je prelevil v umetnico Lili Elbe, da, žensko, a v filmu začenja kot moški, Einar Wegener. Einar je bil namreč prvi moški na svetu, ki si je spremenil spol in postal ženska.

Kolosej, Ljubljana
Karantanija Cinemas
4,70–4,90 €

Film Dansko dekle (The Danish Girl) je biografska drama Toma Hooperja (Kraljev govor, Nesrečniki), ki se opira na istoimensko novelo Davida Ebershoffa iz leta 2000. Film je požel ovacije tako na 72. Beneškem filmskem festivalu kot na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu in velja za kinematografski mejnik.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Desierto (2015)

V glavni vlogi drame Dansko dekle nastopa Eddie Redmayne (Teorija vsega), ki s svojo igro spet osupne, seveda pa ne gre spregledati niti izjemne predstave švedske igralke Alicie Vikander (Ex Machina), filmske soproge Redmayna, ki ga spremlja na težavni poti iskanja identitete. Lili Elbe je bila sicer ena prvih oseb, ki je opravila serijo tedaj še eksperimentalnih operacij (leta 1930), s katerimi je postopoma spremenila spol. Pionirka transseksualnosti je s svojim početjem razdelila svet in postala prava novinarska senzacija.

Napovednik za film Dansko dekle:

Nemirna obala 11. november, 2015 Liffe 2015: najboljši filmi 26. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Film Deckument (2015) 24. oktober, 2015 Premiera filma ‘Deckument, od rolke do skejta’ in pregledna razstava Animacija Mun: Varuh Lune (2015) 19. september, 2015 Filmska premiera: Mun: Varuh Lune (2015) festival_slovenskega_filma 15. september, 2015 18. Festival slovenskega filma v Portorožu – ob polnoletnosti rekordno število filmov ·