croppedimage958489-3-zime-vrtiljak5
21. apr
Kulturni izbor · odri

3 zime so rafinirana in ganljiva saga o družini Kos in njeni zaznamovanosti z zgodovino. Svojo premiero bo predstava doživela 21. aprila 2016 v MGL (Mestnem gledališču ljubljanskem).

Mestno gledališče ljubljansko
Mestno gledališče ljubljansko
od 12,40€ do 15,10€

Zime so res tri: 1945, 1990 in 2011. Ključni dogodki se navezujejo na konec avstro-ogrske monarhije in segajo preko vzpona in padca komunizma do tranzicije, demokracije in vstopa v Evropsko skupnost. Dogajanje spremljamo skozi usode štirih generacij žensk, ki so v povsem različnih svetovih odraščale v isti zagrebški z bršljanom obrasli hiši, nekoč razkošni vili, zgrajeni še v času monarhije, kasneje pa nacionalizirani in razdeljeni. Klobčič se začne odmotavati leta 2011, ko se zaradi Lucijine poroke v hiši zbere vsa družina in izve, da naj bi Lucijin ženin, novodobni bogataš sumljivih poslov, hišo odkupil.

PREBERITE ŠE: Soul koncert leta: Mario Biondi in Big Band RTV Slovenija

Ženske, z vsako generacijo bolj neodvisne in izobražene, so gonilna sila rodbine. Z veliko požrtvovalnostjo, pogumom in nezlomljivo voljo kljubujejo vsem preizkušnjam, ki se jim postavljajo na pot. Prilagajajo se, se upirajo, prepirajo, ljubijo in sovražijo. In ob vsem tem rastejo ter svoje izkušnje in modrost prenašajo na svoje hčere.

Igra je sveža, do potankosti premišljena in kar utripa od življenja. Dogodkom ne sledimo kronološko, temveč nenehno preskakujemo v času naprej in nazaj: v leto konca druge svetovne vojne, v čas tik pred razpadom Jugoslavije in pred začetkom krvave balkanske morije pa spet v današnji turbokapitalistični svet.

Režija: Barbara Hieng Samobor.
Igrajo: Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Tina Potočnik/Ajda Smrekar, Iva Krajnc, Jernej Gašperin, Uroš Smolej, Jette Ostan Vejrup/Karin Komljanec, Domen Valič, Gregor Gruden, Eva Jesenovec AGRFT in Mojca Funkl.

foto Hamlet Globe to Globe 17. april, 2016 Hamlet Globe to Globe: Shakespeare’s Globe v ljubljanski Drami Hamlet Globe to Globe 17. april, 2016 Prihaja festival Živel Shakespeare! doktor živago 14. april, 2016 Balet Doktor Živago v SNG Opera in balet Ljubljana 14577554964_9639655c0e_k 22. oktober, 0400 Nosorogi – enigmatična drama Eugèna Ionesca