Gregorjevo_Nada Žgank
11. mar
Utrip mesta · otroci

Če maškarice pomlad prikličejo, jo gregorčki z odprtimi rokami pozdravljajo. Na Gregorjevo se ptički ženijo, po številnih rekah in jezerih pa se zasvetijo osvetljene barčice.

do
Eipprova ulica, ob Gradaščici, Ljubljana
Imago Sloveniae
prost vstop

Po ljudskem izročilu se 12. marca ptički ženijo. Gre za praznik zaljubljencev po naše, ki pa je posebej zanimiv najmlajšim. Tedaj po številnih rekah in jezerih zaplavajo ladjice s svečkami, ki v posebno romantičnem vzdušju pozdravljajo pomlad.

V Ljubljani se bo dogajala že devetnajsta tradicionalna otroška prireditev “Pozdrav pomladi – gregorčki“. “Izplutje” vseh mogočih vodnih plovil s svečkami – tako imenovanih gregorčkov odrine na pot ob Gradaščici, na Eipprovi ulici.

Gregorčke sicer vsako leto spuščajo tudi v Kranju, v kanjonu reke Kokre, pa v Tržiču, Železnikih, Kamni Gorici in številnih drugih krajih po Sloveniji.

Petelin se sestavi_Boštjan Lah_5 27. februar, 2014 Lutkovna premiera: Petelin se sestavi 17. februar, 2014 Urbane počitnice za aktivne otroke 13. februar, 2014 Brezplačna joga za otroke in dojenčke Animirani film Maček Muri (foto: arhiv Invida) 8. februar, 2014 Bobre bosta sklenila Maček Muri in Muca Maca · · · · · · ·