jovanotticover
18. jan
Kulturni izbor · glasba

Starosta italijanskega hiphopa Jovanotti (njegovo pravo ime je Lorenzo Costantino Cherubini), morda kar italijanska glasbena institucija, prihaja v Slovenijo. Eden resničnih velikanov ne zgolj italijanske, temveč tudi svetovne glasbe ter avtor skladb, kot so Serenata Rap, Penso Positivo, L’ombelico del mondo in A Te, bo tako 12. januarja nastopil v dvorani Stožice.

Dvorana Stožice, Ljubljana
Mars Music
early bird vstopnice (do 20. septembra): od 43€ do 55€; redne vstopnice: od 49€ do 60€

Jovanottiju lahko parirajo le redki veliki italijanski glasbeniki (v smislu dosežkov, popularnosti ali prodaje plošč). Njegova kariera se je lepo razvijala, kot le malokatera. Vztrajno je redefiniral in širil svoj glasbeni izraz ter občinstvu lastnoročno predstavil rap, funk in svetovno glasbo. Njegova besedila so z leti vse bolj naslavljala tako politične, filozofske kot tudi religiozne tematike.
Kot nekakšen glasnik generacije, ki ji ni treba razmišljati, je postal priljubljen tudi pri nas.

PREBERITE ŠE: Koncert: Simply Red za jubilejno turnejo “Big Love Tour” ponovno združeni, tudi na Dunaju

Jovanottiju je veliki met uspel z albumoma Lorenzo 1992 in Lorenzo 1994, kar mu je prineslo mednarodni uspeh (albuma sta svetu predstavila skladbe, kot so Serenata Rap, Penso Positivo, Piove). Sledili so albumi Lorenzo 1997 – L’albero, Lorenzo 1999 – Capo Horn in Lorenzo 2002 – Il quinto mondo. V teh letih je Jovanotti z vsakim albumom postajal vedno boljši avtor, nekje vmes pa je ustvaril skladbe, kot so L’Ombelico Del Mondo, Bella, Per te, Mi fido di te, A te, Tutto l’amore che ho in mnoge druge. Leta 2005 se je svetu predstavil z albumom Boun Sangue, leta 2008 z albumom Safari, leta 2011 je nastal album Ora, letos pa album Lorenzo 2015 CC.. Trinajsti studijski album je tako ponovno zelo dobra glasbena mešanica, ki vsebuje pumpaški funk, pridihe diska ter ritem in bluesovske balade.
Jovanotti je v svoji več kot 27-letni karieri tako ali drugače sodeloval z velikimi glasbenimi imeni (Luciano Pavarotti, Eros Ramazotti, Gianna Nannini, Ben Harper, Sly & Robbie), privoščil si je nekaj izletov v literarne vode, poznan pa je tudi po svojem humanitarnem delu in političnem aktivizmu, kar je med drugim redno beležil tudi v svoji glasbi.

editorslandscape2AD 1. december, 2015 Koncert: Editors – Kino Šiška – na turneji z novim albumom britfloydlive_5 9. november, 2015 Koncert: Brit Floyd – Hala Tivoli – najboljša tribute skupina Pink Floydov na svetu madonna-rebel-heart 7. november, 2015 Koncert: neustavljiva kraljica popa Madonna s turnejo Rebel Heart tudi v Pragi OLYMPUS DIGITAL CAMERA 27. oktober, 2015 Koncert: Simply Red za jubilejno turnejo “Big Love Tour” ponovno združeni, tudi na Dunaju ·