SILENCE
28. dec
Kulturni izbor · glasba

Tišina včasih pove veliko več, kot bi si mislili. In včasih jo resnično potrebujemo, tudi v decembrskem vrvežu. Da se bomo pred njegovim vrhuncem od njega nekoliko umaknili, lahko tišini v SNG Drama Ljubljana 28. decembra prisluhnemo med predstavama ter doživimo koncert dueta Silence na malce drugačen način.

SNG Drama Ljubljana
Eventim
12 evrov

Njuna zgodovina šteje že več kot 20 let, 22, če smo natančni. Tedaj so bili pravzaprav še trije – Boris Benko, Matjaž Ferenc in Primož Hladnik so bili tisti, ki so leta 1992 ustanovili zasedbo Silence, in dve leti zatem prvič v živo nastopili v Ljubljani. Ferenc je leto zatem bend zapustil, Benko in Hladnik pa sta svoj klin zabila globoko v glasbeno osrčje in se vzpela na pot.

Del le-te odlično povzame 30 minut dolg dokumentarni film Glasbenika s konca sveta (Musicians from the End of the World) v režiji Haidyja Kanclerja, vsebuje pa deset skladb, ki sta jih Silence izdala leta 2012.

Danes, dve leti pozneje bomo njuno izjemno delo, melanholične in eksperimentalne zvoke, prepredene z vokalnimi aranžmaji, spoznali na nekoliko drugačen, gledališki način. Gre za prvi javni premor med predstavama, za dobro uro tišine. Duet Silence bo namreč s svojim dolgoletnim sodelavcem pianistom Igorjem Vićentićem izvedel štirinajst skladb, napisanih za uprizoritve Gorana Bogdanovskega, Primoža Ekarta, Gagika Ismailiana, Tomaža Pandurja, Matjaža Pograjca in Ane Tomović, nekaj skladb pa bo prvič izvedenih v živo.

Točnost je lepa čednost. Opozarjajo nas namreč, da nas utegne presenetiti začetek predstave!


LisaMillett 27. december, 2014 Koncert: Lisa Millett konec meseca na Kurzschlussu unnamed (7)1 27. december, 2014 Winter Temptation 2014: Festival elektronske glasbe v Mariboru 1 26. december, 2014 Koncert: Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor decembra v Cankarjevem domu letak_ambasada_1 19. december, 2014 Koncert: DJ Umek na Kurzschlussu · ·