L.Jurisic_P.Veber_I_Fear_Slovenia_┬ęPetraVeber
5. dec
Kulturni izbor · odri

I Fear Slovenia je najnovejša predstava plesalke Leje Jurišić in Petre Veber v sklopu At.Šiška! – avstrijsko-slovenskega fokusa sodobnih scenskih umetnosti, ki bo od 4. do 8. decembra potekal v ljubljanskem centru urbane kulture Kino Šiška.

Kino Šiška
Kino Šiška
2 evra

Diplomirana pravnica, plesalka in koreografinja Leja Jurišić ter Petra Veber, večkrat nagrajena scenografinja, arhitektka in vizualna umetnica, sta na velikem odru Kina Šiška prepričali že dve leti nazaj z odmevno predstavo Balet upora. Tudi njuna prihajajoča predstava I Fear Slovenia se upira – tokrat upravičeni paniki, ki se nas v današnjem času loteva vseh.

PREBERITE ŠE: 30. slovenski knjižni sejem

Živimo namreč v svetu, v katerem smo z vseh strani ”zbombandirani” z očitnimi ali pa prikritimi sporočili, da naše telo ni dovolj lepo, dovolj sposobno, dovolj pametno, dovolj unikatno ali dovolj močno. Občutek, da nismo dovolj, je zasidran nekje globoko v naši podzavesti, zato dejstvo, da je naše telo, ki naj ne bilo ”dovolj”, vseeno le naše in edino, ki ga imamo v tem življenju, ponavadi priplava v našo zavest šele takrat, ko se že izgubimo – v svetu in v nas samih. Predstava hkrati odpira vprašanje države, ki se je iz čutnega simbola pod sloganom ”I Feel Slovenia” spremenila v simbol strahu pod sloganom ”I Fear Slovenia”.

Zakaj bomo torej 5. decembra v Kinu Šiška? Naj namesto nas odgovori slikar in kipar Victor Brauner: ”Zato ker smo telesni in funkcionalni. Zato, ker smo fascinantni, lirični in simbolični. Zato, ker smo privlačni, zapeljivi, strastni in nepotrpežljivi, ker smo nori in mitski. Zato, ker smo dovolj dialektični, da postajamo in dovolj primitivni, da se ne bojimo svobode.”


headerImg_sng_mb_06_h1 28. november, 2014 Premiera farse Pohujšanje v dolini šentflorjanski v SNG Maribor IMG_8045 28. november, 2014 Ekstravagantni Salvador Dali na Gospodarskem razstavišču CakajocSupermana_Mladost_foto_Željko Stevanić (1) 10. julij, 3200 Mladi režiserji se predstavijo: Čakajoč Supermana v SNG Drama Ljubljana 3 6. november, 2014 Premiera Velikega Gatsbyja v Mestnem gledališču Ljubljanskem ·