iStock_000005134565_Large
12. jun
V zraku · dan za · Utrip mesta · šport

Čeprav je za nami že kar nekaj praznikov, pa ljubitelji kolesarstva na svojega še čakajo. Ta se je v zadnjem desetletju razpotegnil čez več dni. Letos bo Maraton Franja, ki bo potekal od 12. do 14. junija 2015 dopolnil že 34. let. Iz skromnih začetkov je prerasel v mednarodno rekreacijsko tekmovanje v cestnem kolesarstvu. Zaradi številnih tras je prireditev namenjena vsakomur, od najboljših do družin z otroci. O njegovi popularnosti priča rek, da če naj bi po nepisanem pravilu vsak Slovenec vsaj enkrat stopil na vrh Triglava, naj bi vsak kolesar, ki da kaj nase, prevozil Franjo.

do
BTC City
BTC City – KD Rog
Od 20€ dalje

Čeprav je že malce pozno, da začnete nabirati kondicijo za Mali maraton Franja BTC City (97km) ali kraljevski Maraton Franja BTC City (156 km), pa še zdaleč ni prepozno, da se na prireditev prijavite. Seveda imate na izbiro več kot le ti dve omenjeni kategoriji, saj so tu še Hofer družinsko-šolski maraton (28 km), Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1500 m) in vožnja nas čas (22/44 km). Maraton ostaja vpisan v koledar mednarodne kolesarske zveze UCI (UCI World Cycling Tour, točkovanje za Alpe Adria Tour 2015) zato privabi številne tujce, zavoljo odlične organizacije in vse močnejše zasedbe pa je o njem vsako leto prelito več tudi tujega črnila. Da pa ni vse samo znoj in sopihanje poskrbi pester razvedrilni in zabavni program v BTC Cityju, sicer štartno-ciljnem prostoru za vse trase.

PREBERITE ŠE: Leseno kolo Aero želi sprožiti revolucijo na področju kolesarskih okvirjev

Maraton Franja velja za najbolj množično športno-rekreativno kolesarsko prireditev v Sloveniji, ki se ponaša tudi z najdaljšo tradicijo med rekreativno-tekmovalnimi prireditev pri nas. Na njej se zberejo predstavniki prav vseh generacij, med katerimi najdemo rekreativce, zagrizene športnike, ki se spogledujejo s profesionalizmom, ljubitelje kolesarstva, otroke in še koga. Za očeta maratona veljata Zvone Zanoškar in Tone Fornezzi-Tof, ki sta svojo zamisel splavila že davnega 22. julija 1982, ime pa sta mu dala po bolnišnici Franja. Sprva se ga je udeležilo ”le” 700 kolesarjev, danes pa govorimo o podobni številki le da z eno ničlo več na koncu.

jw 9. junij, 2015 James Nachtwey: Priča/Witness – razstava v Galeriji Cankarjevega doma Many group on the grass 7. junij, 2015 Na vrt Mini vrtca prihaja Mini vrtiljak Red Bull Goni Pony 14. avgust, 2800 Red Bull Goni Pony – s kolesom Pony na Vršič iStock_000000797861_Large 14. avgust, 4800 Dobrodelni Festival Palačink v Mariboru