Skodelica_in_poezija
21. mar
V zraku · dan za

Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca 2015, bo verz postal nova plačilna valuta. Na ta dan se bodo gostje v 1.200 kavarnah, barih, restavracijah in drugih lokalih iz 27-ih držav s celega sveta prelevili v pesnike, kavo pa plačali z verzom. Del mednarodne iniciative je tudi Slovenija, kjer bo s poezijo moč plačati na 15-ih lokacijah. Za pobudo stoji Julius Meinl, dunajska pražarna kave in globalni ambasador kulture dunajskih kavarn. S pesniškim gibanjem želijo navdahniti posameznike ter jih spodbuditi, da se, vsaj za en dan, prepustijo čustvom in ustvarjanju.

Različni lokali po Sloveniji
Julius Meinl Coffee
Plačaš z verzom

Prebudite poeta v sebi in se pridružite mednarodnemu pesniškemu gibanju!

V sklopu mednarodne pobude Plačaj z verzom (Pay with a Poem) se bodo tudi Slovenci in Slovenke za en dan lahko prelevili v poete. Na svetovni dan poezije, v soboto 21. marca, bo stih mogoče zapisati in zamenjati za kavo v 15-ih slovenskih lokalih širom Slovenije. Seznam kavarn in lokalov, ki so del pobude, najdete na Facebook aplikaciji pod značko #PayWithAPoem, k širjenju poetičnega navdiha pa lahko prispevate tudi na družabnem omrežju Twitter. S svojimi verzi boste tako postali del globalnega pesniškega gibanja in prispevali k tvorjenju največje pesniške zbirke, ki bo nastajala na vseh kontinentih.

Za ustvarjalnost je včasih potreben le droben navdih

Z mednarodnim projektom želi Julius Meinl ljudi spodbuditi, da se v nenehnem hitenju vsaj za trenutek ustavijo in svoje občutke prelijejo v poezijo. S tem nadaljujejo tradicijo navdihovanja pesnikov in drugih umetnikov, ki jo gojijo že od leta 1862. Kultura dunajskih kavarn, ki jo širi podjetje Julius Meinl že od svojih začetkov, je še dandanes prežeta s poezijo. Njena edinstvenost se ne kaže le v posebnih kavnih mešanicah in načinih njihovega serviranja, temveč predvsem v navdihujoči atmosferi. Kavarne, ki predstavljajo prostor srečevanj in družbenega dogajanja ob kavi, so že od nekdaj vir inspiracije mnogih pesnikov, glasbenikov, pisateljev, intelektualcev in drugih ustvarjalcev po celem svetu. S tokratno pobudo Julius Meinl stopa še korak dlje, saj dokazuje, da poezije ne ustvarjajo samo prepoznavni umetniki. Prepričani so, da se lahko vsakdo kreativno izrazi in tako postane svojevrsten poet. Nekateri potrebujejo le drobno pobudo ali navdih, ki je morda lahko tudi zgolj skodelica kave.

O projektu “Plačaj z verzom”

Podrobnosti o mednarodnem gibanju najdete na družabnem omrežju Facebook www.facebook.com/JuliusMeinlCoffee (#PayWithAPoem) ali na spletni strani www.meinlcoffee.com.

Composition with hardcover books in the library 21. marec, 2015 21. marec – Svetovni dan poezije 07_odprta_kuhna_maj_23-56 (1) 20. marec, 2015 Odprta kuhna se vrača s prvim pomladnim dnem Park pred Galerijo okusov 20. marec, 2015 Spomladanski Teden restavracij 2015: Nova slovenska kuhinja Planica 19. marec, 2015 Planica 2015 – program finala svetovnega pokala v smučarskih skokih · · ·