SNG_Drama_predstavitev_sezone_2013-14_foto_PeterUhan_45
25. apr
Kulturni izbor · odri

Lum in Purl Schweitzke, pritlikava pohabljenca, iščeta smisel življenja. Tega najdeta v skupnem otroku, a na svojo usodo ne moreta vplivati.

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana
Drama
Od 9 do 22 evrov

Lum in Purl Schweitzke sta nekakšna sodobna Vladimir in Estragon, ki iščeta smisel, za kaj je vredno živeti in tega najdeta v skupnem otroku. A na usodo ne moreta vplivati, saj je dramatik njuno življenje že zapisal v dramsko besedilo. Tako sedita in čakata, ampak v tej igri otrok zanju žal ni predviden. Kdo jima lahko pomaga uresničiti željo? Obiščejo ju različne medijske, izmišljene ali zgodovinske osebnosti. Vsaka izmed njih nosi svojo zgodbo in svojo bolečino – samohranilec žaluje za svojo mrtvo hčerko Hildo, raziskovalec, politik, Kleist, ki je vstal od mrtvih … Vsi ti liki so protagonisti svoje lastne bolečine in niso kos nevzdržnim zakonom, ki vladajo življenju – da moramo umreti, da je vesolje najverjetneje samo neka strašanska eksplozija, brez smisla. Celo znanost, ki poskuša kaos spraviti v red, je dosegla prav nasprotno. V igro vstopi še Vodja poteka, ki vsem tem osebnostim ponudi priložnost, da s posebno napravo v vesolje pošljejo kratko sporočilo.

Predstava, s katero mladi nemški dramati Wolfram Lotz zareže v mehko tkivo smisla življenja v sodobnem svetu. Predstava, ki je igra uničevanja in grajenja, sestavljanja in ustvarjanja. Predstava, ki je Wolframa Lotza izstrelila v vesolje trenutno najbolj zanimivih dramskih piscev. Po izvirniku Einige Nachrichten an das All in v režiji Sebastijana Horvata, bo predstava prvič doživela uprizoritev na slovenskem odru in sicer na odru ljubljanske Drame. V vlogi Luma se bo predstavil Aljaž Jovanović, v vlogi Purla pa Bojan Emeršič.

Nova slika (3) 18. april, 2014 Predstava – Zapornik 3.2.3. Nova slika 9. april, 2014 Premiera – Baletna predstava Don Kihot AR-20140227_RT_5578 5. april, 2014 Premiera: Rihard III. + II. 10ka_nagradnaigra_teskyjonas 1. april, 2014 10ka – Prvi stand up klub v Sloveniji · · ·