29
21. apr
Utrip mesta · arhitektura · V zraku · dan za

Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture Odprte hiše Slovenije (OHS) letos odpira vrata dobre arhitekture že osmič, in sicer med 21. in 23. aprilom. Na OHS 2017 bo na ogled več kot 70 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev, ki jih bo izbrala posebna strokovna žirija. Tema letošnjega dogodka je ‘Stavbe, energija in dobro počutje’.

do
različne lokacije po Sloveniji, seznam bo objavljen na uradni spletni strani
OHS
Vstop je prost.

OHS (Odprte hiše Slovenije) nudijo izkušnjo v kakovostni arhitekturi. Predstavljajo najboljše s področja arhitekture, krajinske arhitekture, urejanja prostora, kulture gradnje, trajnostne gradnje in nepremičninskega sektorja.
OHS so del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje že v 30 mestih po celem svetu. S tem nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi.

PREBERITE ŠE: Festival čokolade v Radovljici 2017: največji čokoladni festival v Sloveniji

Ljudje v grajenem prostoru preživimo 90 odstotkov svojega časa. Večinoma se ne zavedamo vpliva grajenega prostora na naše življenje in delo, torej na počutje, zdravje, varnost, uspešnost in učinkovitost. Stavbe pa gradimo za najmanj 50 do 100 let. Pred nakupom preizkušamo avtomobile, telefone … Nepremičnin, ki so ena od naših največjih investicij v poslovnem ali zasebnem življenju, pa večinoma ne preizkušamo. Zato nimamo razvitih pravilnih kriterijev za njihovo vrednotenje ter za odločanje o gradnji, prenovi in vzdrževanju. Stavb ne oblikujejo samo arhitekti. Oblikujemo jih vsi ljudje, javni odločevalci, investitorji, uporabniki. Odprte hiše Slovenije ljudem omogočajo izkušnjo, da v stavbe vstopijo, jih preizkusijo, dobijo stik z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki.
Program festivala bo objavljen na začetku aprila. Za vse oglede bodo potrebne rezervacije prek spletne strani www.odprtehiseslovenije.org.

1511027_906397289372721_1319482420290128928_n 15. maj, 2015 Odprte hiše Slovenije: prost vstop v dobro arhitekturo cover 3. oktober, 2014 Odprte hiše Slovenije, največja slovenska arhitekturna razstava v živo foto: Predsedniška palača, Ljubljana, foto: Miran Kambič 28. november, 2013 Razstava Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem Piranski dnevi arhitekture 23. november, 2013 Piranski dnevi arhitekture · · · · · ·