Nova slika
9. apr
Kulturni izbor · odri

Don Kihot velja za enega od bolj zahtevnih baletov. Na oder SNG Opera in balet Ljubljana premirno prihaja Minkusov Don Kihot, narejen po Petipajevem scenariju in v koreografiji Gorskega.

SNG Opera in balet Ljubljana
SNG Opera in balet Ljubljana
Od 15 do 250 evrov

Donkihotovske snovi za baletni oder so se je v 18. in 19. stoletju vrstile ena za drugo. Minkusov balet Don Kihot, narejen po Petipajevem scenariju in v koreografiji Gorskega, je bil po premieri v Moskvi leta 1869 dobro sprejet. V različnih obdelavah je Don Kihot ostal na repertoarjih še mnogo let.

Izhodišče baleta Don Kihot je Cervantesov Don Kihot, v središču katerega je ljubezenska zgodba med Kitri in Basilom. Gonilo zgodbe sta don Kihot in njegov oproda Sančo Pansa, poleg njiju pa špansko vzdušje ustvarjajo Mercedes, Espada, markiz Gamache, Kitrine prijateljice, Basilova prijatelja, toreadorji, cigani in drugi.

Don Kihot je poleg komične figure tudi velik romantik, Dulcineja pa nedosegljiva in obenem večna. Uspeh te baletne zgodbe temelji na spektakularni tehniki in plesni dinamiki. “Glavne osebe v baletu je Minkus dobro označil s karakterističnim motivom. Zanimiv je pompozni in hkrati otožni ton don Kihota ter komična polka, ki zaznamuje Sanča. Ljubezensko zgodbo med Kitri in Basilom pa lepo prikaže veliki sklepni pas de deux,” so zapisali ob predstavitvi premiere.

Balet Don Kihot koreografa Ireka Mukhamedova na odru SNG Opera in balet Ljubljana tako ostaja zvest Minkusu in Petipaju, saj je namen postavitve tudi ohranjanje dediščine – libreta, posameznih varaicij in velikega pas de deuxa.

AR-20140227_RT_5578 5. april, 2014 Premiera: Rihard III. + II. 10ka_nagradnaigra_teskyjonas 1. april, 2014 10ka – Prvi stand up klub v Sloveniji CineplexxMarcoSpada 30. marec, 2014 Balet Marco Spada neposredno iz Bolšoj teatra v Cineplexx TEDEN SLOVENSKE DRAME_Mare Mutić 27. marec, 2014 44. Teden slovenske drame · · · ·