bogmasakra_fotografija_pr
17. nov
Kulturni izbor · odri

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 17. novembra 2017, na Malem odru premierno izvedla komedijo Yasmine Reza Bog masakra v režiji Ajde Valcl. Igrajo Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek.

SNG Maribor
SNG Maribor
16,00 €

Dva najstnika sta se na šolskem dvorišču stepla in eden izmed njiju je izgubil zob. Gre za nesrečen incident pri običajnem pobalinskem ravsanju? Ali za primer nevarne mladostniške agresije, ki bi ga bilo treba ostro sankcionirati? Zdi se, da je v urejenem okolju urbanega srednjega sloja, ki mu pripadajo protagonisti igre sodobne francoske komediografinje Yasmine Reza, mogoče doseči trezen dogovor, ki bo pomiril sovražnosti in zacelil rane (tudi z ustreznim plačilom novega zoba), fantoma pa zagotovil vzgojno lekcijo. Prav s tem namenom se srečajo starši obeh mulcev. Vsi štirje so dovolj zreli in kultivirani, relativno dobro situirani in varni. Seveda pa ima vsak od njih svoje šibke točke in njihovo razumevanje stvari je mestoma povsem nasprotno … Ko se mehanizem spora enkrat sproži, ga ne morejo več ustaviti.

Yasmina Reza (1959) je verjetno najbolj znana dramska avtorica današnjega časa. Leta 1994 je zaslovela je s komedijo ART, ki je prejela tri najprestižnejše nagrade gledališkega sveta: francosko nagrado molière, britansko nagrado olivier in prvič, za neangleško delo, ameriško nagrado tony. Temu je sledila serija uspešnic (Tri verzije življenja, En španski komad, Bella Figura …), med katerimi pa še posebej izstopa Bog masakra (Le Dieu de carnage, 2007), ki je osvojil odre po celem svetu, po njem pa je bil posnet tudi film Carnage (2011) v režiji Roberta Polanskega in z igralsko zasedbo Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly in Jodie Foster.


nutcracker1 11. november, 2017 Sanktpeterburški državni balet na ledu s Hrestačem v Ljubljani bigscreen2017 20. oktober, 2017 52. Festival Borštnikovo srečanje 2017: prstan letos igralki brade-171013-foto_by_Jernej Kokol 19. oktober, 2017 Komedija Brade: najboljše zgodbe se zgodijo za odrom 967A9109-Edit_foto_Marko_Delbello_Ocepek 30. september, 2017 Vid Valič v novi komediji Tvoj bodoči bivši mož · · · ·