headerImg_sng_mb_06_h1
28. nov
Kulturni izbor · odri

Pohujšanje v dolini šentflorjanski je brez dvoma delo, ki ne glede na to, kolikokrat je že bilo uprizorjeno na odrih slovenskih gledališč, vedno znova nasmeji in nas hkrati ošvrkne s svojim kritičnim sporočilom. Slovensko svetohlinstvo pa tudi leta 2014 ni prav nič drugačno od tistega leta 1907, ko je Ivan Cankar napisal svojo slavno farso.

SNG Maribor
SNG Maribor
od 16 do 22 evrov

Ivan Cankar je farso v treh dejanjih Pohujšanje v dolini šentflorjanski napisal v le dveh tednih oktobra 1907 iz odpora do odnosa, ki ga je tedanja družba imela do svobodnega izražanja in umetnosti. Kljub temu, da mu pisanje dramskega dela o slovenskem svetohlinstvu ni vzelo veliko časa, velja za njegovo najmodernejše in najbolj svetovljansko delo.

Pohujšanje v dolini šentflorjanski je brez dvoma delo, ki je aktualno ne glede na čas in kraj, zato ni čudno, da je na slovenskih odrih tako pogosto uprizorjeno. Zgodba, ki nas gledalce pod ironičnim naslovom vedno znova ošvrkne, se odvija v ”blagoslovljeni” dolini ”čednostnih” Šentflorjancev, katere brezmadežno življenje razburka prihod umetnika in razbojnika Petra ter njegove družice Jacinte. Kljub temu, da prebivalcem doline z županom na čelu ni prav nič po godu, da bi redili in pitali umetnike, tatove, razbojnike in druge postopače, si vsi na lastne oči želijo ogledati pohujšanje, ki naj bi se odvijalo v Petrovi kolibi. Peter s svojo zvitostjo kmalu razkrije dvoličnost, grešnost in provincialno zadrtost Šentflorjancev, s tem pa ukani celo samega Zlodeja.

PREBERITE ŠE: Mladi režiserji se predstavijo: Čakajoč Supermana v SNG Drama Ljubljana

Na odru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru se bo uprizoritev odvila pod režirsko taktirko poljskega režiserja Janusza Kica. Kot Jacinta bo nastopila Nika Rozman, v glavni vlogi Petra pa bo zaigral mlad triindvajsetletni igralec Benjamin Krnetić, ki smo ga gledalci prvič bolje spoznali v glavni vlogi Marka v Vojnovićevem filmu Čefurji raus!


IMG_8045 28. november, 2014 Ekstravagantni Salvador Dali na Gospodarskem razstavišču CakajocSupermana_Mladost_foto_Željko Stevanić (1) 14. julij, 3200 Mladi režiserji se predstavijo: Čakajoč Supermana v SNG Drama Ljubljana 3 6. november, 2014 Premiera Velikega Gatsbyja v Mestnem gledališču Ljubljanskem PicMonkedggdy Collage 30. oktober, 2014 Fourklor: Cirkus na mesec v KUD-u France Prešeren ·