pepelka promo_urska boljkovac (26)1
26. mar
Kulturni izbor · odri

Pepelka. Že tolikokrat slišana, videna in doživeta, a je vedno znova zanimiva. Ravno prav klasična in nič premalo sodobna premiera prihaja v Lutkovno gledališče Ljubljana.

Lutkovno gledališče Ljubljana, Šentjakobski oder
Lutkovno gledališče Ljubljana
4,5 evra

Po svetu kar mrgoli različic Pepelke, od opernih do gledaliških in televizijskih Pepelk. Vse se dogaja okrog deklice, ki se ji je godila krivica, na koncu pa je bila poplačana z ljubeznijo princa.

Prvi je zgodbo o Pepelki zapisal Charles Perrault, za njim pa še brata Grimm. Osnovna zgodba je podobna, le da je v Perraultovi verziji Pepelko za na ples opremila dobra vila, v drugi pa drevo, ki ga je Pepelka posadila na grobu svoje matere. Različica z dobro vilo po Charlesu Perraultu je bila tudi osnova za Disneyevo pravljico, ki je poskrbela za številne deklice po vsem svetu, ki sanjajo o Pepelki in njenem princu.

Sodobni časi prinašajo sodobne različice, vendarle so stereotipi iz prve Pepelke že malce zastareli. Roald Dahl je napisal različico odločne in neodvisne Pepelke, ki se srečno poroči s pridelovalcem marmelade. V različici, ki premierno prihaja na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana pa bomo spoznali zgodbo o Pepelki v režiji Ivane Djilas, ki je ravno prav klasična in nič premalo sodobna.

15. marec, 2014 Spektakel AFRIKA! AFRIKA! marca v Gradcu! sokrat, slaboj in sofisti 15. marec, 2014 Premiera: Sokrat, Slavoj in sofisti Barbara Cerar, Saša Pavček in Janez Škof v drami Angel pozabe. Foto: Peter Uhan 14. marec, 2014 Premiera: Angel pozabe Medeja_prom0_HiResH©PeterUhan 14. marec, 2014 Senekova Medeja osvaja veliki oder Drame · · · · ·