AR-20140227_RT_5578
5. apr
Kulturni izbor · odri

Po motivih historičnih kronik Williama Shakespeara Rihard III., Rihard II. in Henrik IV. se režiser Tomaž Pandur ukvarja z ”velikim mehanizmom” krvave zgodovine vzpona na oblast, izgube oblasti, in posledično smrti …

SNG Drama Ljubljana
SNG Drama Ljubljana
od 13 do 25 evrov

… – vse to skozi psihologijo osebnosti, “ki so v svojem osnovnem bistvu in krvotoku misli danes še vedno aktualne, prisotne in prepoznavne”, so zapisali v ljubljanski SNG Drami.

Predstava Rihard III. + II. Dramski diptih z epilogom o smrti je nastala na podlagi treh Shakespearovih del – Riharda II., Riharda III. in Henrika IV. Odpira odnos do oblasti, večno hlepenje po moči, razkriva človeške strasti, gre za boj na več ravneh zavesti, za mikropsihologijo velikih osebnosti, za razgaljanje oblasti, ki ima imena in priimke, za brezobziren boj živih ljudi.

Odpira vprašanje hrepenenja po moči, obvladovanju in posedovanju. “Rihard III. bo storil vse, da jo dobi, Rihard II. bo storil vse, da jo zadrži. Vzponu sledi padec, padcu smrt. Smer je le ena. Vsi gremo – kot Shakespearov Henrik IV. – v Jeruzalem”.

Odpri galerijo
10ka_nagradnaigra_teskyjonas 1. april, 2014 10ka – Prvi stand up klub v Sloveniji CineplexxMarcoSpada 30. marec, 2014 Balet Marco Spada neposredno iz Bolšoj teatra v Cineplexx TEDEN SLOVENSKE DRAME_Mare Mutić 27. marec, 2014 44. Teden slovenske drame pepelka promo_urska boljkovac (26)1 26. marec, 2014 Premiera: Pepelka – ravno prav klasična in nič premalo sodobna · · ·