3
6. nov
Kulturni izbor · odri

Roman Veliki Gatsby ni le najboljši roman ameriškega pisatelja Francisa Scotta Fitzgeralda. Je tudi delo, ki je bilo v manj kot stoletju uprizorjeno v nešteto različicah tako na gledaliških odrih kot na filmskih platnih. 6. novembra bo na velikem odru Mestnega gledališča Ljubljanskega potekala njegova prva slovenska uprizoritev.

Mestno gledališče Ljubljansko
MGL
od 15,50 do 19,40 evrov

Zgodba o vročičnih dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko sta bila tako blišč kot beda ameriške družbe na višku, mojstrsko prikaže usodo nesojene ljubezni in razsipno življenje bogate elite. Ambiciozni junak, Jay Gatsby, se pred prvo svetovno vojno zaljubi v lepo in bogato Daisy. Rojen v revni družini v Severni Dakoti se razvajeni lepotici predstavi kot potomec bogate družine, med bojevanjem na fronti pa se ona poroči z resničnim bogatašem Tomom. Ob vrnitvi je odločen, da bo Daisy dobil nazaj. Nelegalni posli v času prohibicije mu omogočijo, da mastno obogati in v svojem razkošnem dvorcu prireja razsipne zabave, številne govorice pa o Gatsbyju in njegovem bogastvu napletajo različne mite.

PREBERITE ŠE: Stara mestna elektrarna Ljubljana napoveduje pestro dogajanje v novembru

Daisy in Gatsby ponovno prideta v stik zahvaljujoč njenemu bratrancu Nicku Carrawayju, ki se po čistem naključju preseli v New York in postane Gatsbyjev sosed in zaupnik. Nicka kot zunanjega opazovalca razvratnega bogataštva navidezni blišč najprej privlači, toda Gatsbyjev tragični konec ga strezni v spoznanju zlaganosti in moralne praznine sveta, v katerem živita Gatsby in Daisy. Njegovi osebni boleči streznitvi pa sledi še tista bolj globalna – borzni zlom in recesija, ki sta sesula velike in bleščeče ameriške sanje bogatašev v dvajsetih letih.


PicMonkedggdy Collage 30. oktober, 2014 Fourklor: Cirkus na mesec v KUD-u France Prešeren foto: SNG opera in balet 30. oktober, 2014 Premiera Tristana in Izolde v SNG Opera in balet Ljubljana cover 21. oktober, 2014 MAESTRO™: Odpuljen spopad za impro prestol cover 18. oktober, 2014 Mame – nova komedija SiTi Teatra · ·