Razstava Antoni Tàpies v gradu Tivoli
23. feb
Kulturni izbor

V ljubljanskem gradu Tivoli bo od 23. februarja 2016 razstava grafičnega opusa slikarja, kiparja, grafika in teoretika Antonia Tàpiesa, ki velja za enega najbolj znanih katalonskih umetnikov po drugi svetovni vojni. Razstava Antoni Tàpies – Grafika 1959–1987 bo odprta do 5. junija 2016.

do
Pod turnom 3, grad Tivoli, Ljubljana
MGLC
Ni podatka

Mednarodni grafični likovni center v gradu Tivoli bo od druge tretjine februarja pa vse do junija gostil pregledni grafični opus slovitega katalonskega umetnika Antonia Tàpiesa (1923−2012), ki je nastal med letoma 1959 in 1987. Razstava enega najslovitejših umetnikov svoje generacije nastaja v sodelovanju s fundacijo Fundació Antoni Tàpies iz Barcelone (kustosinja razstave je Núria Homs Serra), dopolnili pa jo bodo umetniški objekti s konca 80. let 20. stoletja.

PREBERITE ŠE: Slike vprašljive umetniške vrednosti prodane za bizarne zneske

Antoni Tàpies je bil ”hišno” ime umetnosti od sredine 50. let prejšnjega stoletja, na njegova začetna dela pa je vplival nadrealizem, nato pa ga je ”zaneslo” v abstraktno umetnost. Bil je tudi član zloglasnega umetniškega gibanja informel (gre za odklon od oblike k ekspresivnemu in spontanemu). S svojimi deli, pri katerih je uporabil tudi ”negrafične” materiale (pesek, marmorni prah, zemljo ipd.), je vplival tudi na slovenske umetnike, kot so Janez Bernik, Andrej Jemec in Bogdan Borčić.

Ljubezen je ena sama 1. december, 2015 Ljubezen je ena sama – fotografska razstava za tiste, ki gledate s srcem Živa dvorišča 29. november, 2015 Vilinsko mesto v Mariboru vabi na vilinske dogodivščine pijdrugace 22. januar, 9600 Razstava Pij drugače: kako mladi vidijo pijančevanje mladih Mesec oblikovanja 20. oktober, 2015 Kaj prinaša Mesec oblikovanja 2015? ·