Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad praznuje 10 let
28. dec
V zraku · dan za

Verjeli ali ne, tirna vzpenjača na Ljubljanski grad konec leta praznuje že 10 let. Prvič je panoramska kabina, ki se povzpne s Krekovega trga, potnike na Grajski grič popeljala 28. decembra 2006. Ob tem častitljivem jubileju bo 28. decembra 2016 na Krekovem trgu potekal dogodek Ko spomini oživijo, ki ga bo obogatil glasbeni program z Alenko Godec & Policijskim orkestrom.

do
Krekov trg
Turizem Ljubljana
Brezplačno

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad praznuje 10 let. V tem času je prepeljala skoraj tri milijone potnikov. Ob tem častitljivem jubileju bomo lahko obujali spomine na dogodku Ko spomini oživijo – 10. obletnica tirne vzpenjače na Ljubljanski grad, ki bo 28. decembra 2016 potekal na Krekovem trgu.

Tirna vzpenjača je bila postavljena leta 2006, na idejni ravni pa je še precej starejša. O njej je sanjal že župan Ivan Hribar, ki je v svoji pobudi za odkup gradu leta 1897 avstro-ogrski oblasti med drugim zapisal: “Ker je razgled iz dotičnih prostorov očarovalno lep in ker bi se sedanje senčnato dvorišče dalo prav dobro porabiti, da bi bil grad, če se napravi nanj dvigalo, po katerem bi se prišlo na vrh za kakih deset krajcarjev ali še ceneje, vedno – zlasti pa še poleti zvečer – prav dobro obiskovan.” Z njo se je ukvarjal tudi arhitekt Jože Plečnik, pa Boris Kobe in Edo Mihevc, ideja pa je meso postala leta 2006 (gradnje se je začela že leto prej), ko je Ljubljana dobila panoramsko kabino na tirih.

V prvih šestih dneh delovanja se je z njo v obe smeri peljalo kar 31.250 potnikov, že leta 2010 pa je vzpenjača na Grajski grič odpeljala milijontega potnika. Deset let pozneje se je številka, kot rečeno, povzpela že prek treh milijonov.

PREBERITE ŠE: Po poteh Melanie Trump: 5 slovenskih krajev posebnega pomena za Melanio

Vzpenjača sprejmem do 33 potnikov in vozi v desetminutnih intervalih. Po pobočju pelje eno minuto (v eni uri lahko prepelje do 500 obiskovalcev). V tem času se povzpnemo za nekaj več kot 70 metrov.

Leto 2015 je bilo za vzpenjačo do zdaj rekordno. Lani je namreč prepeljala kar 348.253 potnikov. Ji bo leto 2016 vzelo ‘titulo’? Na to pa bo treba še nekoliko počakati, najprej, da leto 2016 reče zadnjo besedo, in nato, da statistiki opravijo svoje delo.


Svetovne legende snookerja v Hali Tivoli 22. december, 2016 Best of Snooker Ljubljana: svetovne legende snookerja v Hali Tivoli Senzacija: Moskovski cirkus na ledu Natalije Abramove 9. december, 2016 Moskovski cirkus na ledu Natalije Abramove STEFFI K4 9. december, 2016 K4x4: v goste prihaja berlinska didžejka Steffi TEDxLjubljana 2016: Zavrtimo kolesje 4. december, 2016 TEDxLjubljana 2016: Zavrtimo kolesje · · · ·