trnuljica-nova-14
6. feb
Kulturni izbor · odri

V SNG Opera in balet Ljubljana bo februarja 2016 v znamenju Trnuljčice, znamenitega baleta na glasbo ruskega velikana Čajkovskega. Pravljičnost, romantika in čarovnija so kombinacija, s katero se lahko v prihodnjem mesecu ‘’pocrkljamo’’ 6., 17., 18., 19. in 20. februarja ter tako poskrbimo, da nam čakanje na pomlad mine hitreje.

SNG Opera in balet Ljubljana
SNG Opera in balet Ljubljana
od 10 do 225 evrov (prodaja lože v celoti)

Trnuljčica je balet v dveh dejanjih, ki je premiero na odru ljubljanske operne hiše doživel 17. oktobra 2013. Trnuljčica, ki je bila prvič uprizorjena leta 1890, že od vsega začetka velja za najčistejše delo klasičnega baletnega repertoarja, za kar sta poskrbela ruski glasbeni velikan Peter Iljič Čajkovski in koreograf Marius Petipa, ki je avtor originalne produkcije.

PREBERITE ŠE: Razstava: Picasso v Ljubljani – opus Suite Vollard v podhodu Ajdovščina

Zgodba Trnuljčice izhaja iz dela Charlesa Perraulta La Belle au bois dormant, kar bi v dobesednem prevodu pomenilo ”Lepotica, ki spi v gozdu”. Svojo različico zgodbe sta napisala tudi brata Grimm, klasična pravljica o speči lepotici, uroku, dobri in zlobni vili ter plemenitem princu pa je od svojega nastanka do danes doživela številne odrske, filmske, knjižne in druge priredbe.

Za prvo postavitev Trnuljčice pri nas je leta 2013 poskrbel Irek Mukhamedov, takratni umetniški vodja ljubljanskega baletnega ansambla. Mukhamedov je bil sicer v svoji karieri prvi solist znamenitega Bolšoj teatra in prvi solist Angleškega kraljevega baleta, odplesal pa je tudi vse glavne moške vloge v vseh klasičnih baletih na različnih koncih sveta. Na odru bomo v vlogi princese Aurore lahko videli Tjašo Kmetec, Nino Noč in Giorgio Vailati, dirigent baleta s številnimi pas de deuxi, romantičnimi ansambelskimi prizori in variacijami pa bo Marko Gašperšič.

Čarobna Trnuljčica, ki nas bo vsaj za en večer februarja popeljala v pravljični svet in nam tako v hladnem mesecu skrajšala čakanje na pomlad, bo 6., 19. in 20. februarja na ogled ob 18. uri, 17. in 18. februarja pa ob 19.30.

Za pokušino si nekaj odlomkov iz Trnuljčice lahko ogledamo v spodnjem posnetku:

_555e6177b3e4a 12. avgust, 4600 Premiera: Otello, tragedija Giuseppeja Verdija, prihaja v Cankarjev dom AnaKarenina_promo_HiRes_H©PeterUhan_74 6. januar, 2016 Premiera: Tolstojeva Ana Karenina v režiji Dušana Jovanovića target-live.co.uk 12. avgust, 3800 Cankarjev dom gostuje Kitajsko narodno gledališče za pekinško opero s predstavo Opičji kralj 65195558_tartuffe_1150978_v3 12. avgust, 2000 Silvestrovo v Cankarjevem domu: ‘Tartuffe’ in ‘Patty Diphusa, izpovedi porno dive’ ·