streetwalker
25. jul
V zraku · dan za

Navdušujoči odzivi nad lanskoletno Pocestnico so navdahnili umetniški kolektiv Ljud, da razbeljeni Ljubljani ponovno ponudi: Pocestnico – “ready-made” galerijo na prostem, ki v igrivem duhu Marcela Duchampa z močjo domišljije spreminja vsakdanje elemente mesta Ljubljane v vrhunska umetniška dela.

do
Trg francoske revolucije, Ljubljana
Ljud
brezplačno

Pocestnica je način opazovanja. Je proces odkrivanja vzorcev v kaotičnem svetu. Je ustvarjanje smisla v pokrajinah banalnosti. V igrivem duhu Marcela Duchampa je Pocestnica eksperiment transfomacije vsakdana z močjo domišljije.
Na vodenih ogledih galerijski “kustos”, skupaj s svojo hostesniško ekipo v galerijsko zbirko vključi tudi nepričakovane “performanse” nič hudega slutečih mimoidočih. Sproščen dialog o sodobni umetnosti, začinjen s humorjem in presenetljivimi podrobnostmi iz sveta umetniških elit, komentira tako urbani javni prostor kot konvencije sodobnih galerijskih praks. Obiskovalci imamo po ogledu ob kozarcu vina tudi sami možnost v zbirko prispevati novo-odkrita umetniška dela.
Letošnja pocestniška posebnost so brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke Ulica=Galerija. Na delavnici, ki bo sledila vodenemu ogledu, bodo otroci in mladostniki odkrivali še neevidentiran del naše galerije. Obstoječe (ne)vsakdanje elemente mesta bodo s preprostim dejanjem – poimenovanjem spreminjali v umetniška dela. Pri tem se bodo spoznavali s sodobno vizualno umetnostjo, urili v veščinah nastopanja in odkrivali mesto iz nove perspektive. Delavnice so primerne za osnovnošolske otroke, vljudno vabljeni pa so tudi njihovi starši.
Pocestnica je mrežni projekt, ki povezuje “mesta-kot-galerije” po celem svetu (Maribor – Slovenija, Chalon sur Saone – Francija, Bialystok – Poljska, Graz – Austrija, Gwacheon – J. Koreja, Mons – Belgija, Terschelling – Nizozemska, Norwich – Velika Britanija, itd). V letošnjem letu bodo svoje galerije na prostem dobili še dansko mesto Vordinborg, škotski Glasgow ter madžarska Budimpešta.
Posamezne samostojne galerije, povezuje platforma www.streetwalker.si, kjer med drugim najdemo tudi izbor najbolj zanimivih odkritih eksponatov.

PREBERITE ŠE: 17. Mednarodni festival Mini poletje 2015 v Ljubljani

Vodeni ogledi galerije bodo:

25.julija ob 17. in 19. uri
26. julija ob 10. uri
31. julija ob 17. uri
1. avgusta ob 17. in 19. uri
2. avgusta ob 10.uri


Poletni Pivo & Burger Fest 18. julij, 2015 Poletni Pivo & Burger Fest v Ljubljani Okusi Bleda in Blejski dnevi 2015 17. julij, 2015 Okusi Bleda – Blejski dnevi 2015 DIAfest letos poteka že devetič zapored. 7. julij, 2015 9. DIAfest – brezplačen festival popotništva in popotniške fotografije Pliš 4. julij, 2015 Festival Poleti v Nuk 2015 ·