Filmi, ki so pravilno napovedali našo neumno prihodnost

Če se je še pred leti zdelo, da se vsebine nekaterih filmov pa res ne morejo uresničiti, so tukaj filmske uspešnice, ki dokazujejo ravno nasprotno – to so filmi, ki so pravilno napovedali našo neumno prihodnost.

Hollywood je pol sanjačev, ki v sodobnih filmih ustvarjajo nove svetove, za katere v tem trenutku težko rečemo, da so v bližnji prihodnosti uresničljivi.  Takšno prepričanje smo imeli tudi o nekaterih filmih, nastalih pred mnogo leti, ki pa so v resnici napovedali našo neumno prihodnost. Za kaj sploh gre?

Filmi, ki so pravilno napovedali našo neumno prihodnost:

Komedija

Povampirjeni Miles (Sleeper, 1973)

KAJ JE FILM NAPOVEDAL? Družbo, ki ne prakticira spolnih odnosov.

Da so naša življenja zašla na kriva pota, kaže tudi izključevanje spolnih odnosov. Ta najbolj naravna in čudovita stvar je v filmu Povampirjeni Miles predstavljena kot nekaj, kar bo “izumrlo”, ker bomo ljudje postali samozadostni. V filmu namreč prikažejo napravo orgasmatron, ki je kot neke vrste stroj za spolne odnose, ta pa naj bi nadomestil dejansko spolnost. Pornografija je svoj vrhunec že dosegla, podatki pa vztrajno kažejo, da se mladi vedno manj predajajo spolnim užitkom zaradi takšnih in drugačnih razlogov.

Jasno, vsak posameznik se lahko zadovolji brez fizičnega stika, vendar slednji omogoča, da ostanemo v stiku s svojo živalsko stranjo in prepreči, da postanemo roboti. Kaj menite vi?

Fantazijska drama

Brazil (1985)

KAJ JE FILM NAPOVEDAL? Družbo, ki sprejema in sledi družbenim normam zaradi obstoja in lastnih koristi.

Če začnemo kritično obravnavati sodobno družbo, nam hitro postane jasno, da je slednja, žal, že izgubila sposobnost za lastno presojanje in je hkrati postala izjemno konformistična – to na odličen način prikaže prizor v filmu Brazil, ko protagonist Sam Lowry s svojo materjo razpravlja o možnosti zaposlitve. Zdi se, da je vse v redu, dokler se pri sosednji mizi ne zgodi eksplozija, ki med drugim napove ero terorističnih napadov v 21. stoletju. Šok sledi, ko se ljudje začnejo obnašati, kot da je tovrstno dejanje nekaj samoumevnega – sicer jih moti in jim gre na živce, a še naprej mirno jedo, natakar pa streže goste.

Ta prizor na odličen način prikaže človeško “neumnost” in dejstvo, da smo ljudje pripravljeni sprejemati družbene norme zaradi lastnega obstoja in strahu pred tem, da bi bili izločeni. Nihče se torej ni pripravljen soočiti s sistemom, ga preizprašati ali ga spremeniti. Menite, da je to sploh mogoče?

Frantazijski triler

Uničevalec (Demolition Man, 1993)

KAJ JE FILM NAPOVEDAL? Vzpon verig s hitro prehrano in slabe prehranjevalne navade.

Četudi obstajajo številni dokumentarni filmi, ki nas spodbujajo k boljšem prehranjevanju, je prihodnost naših prehranjevalnih navad vseeno rahlo obupna. V filmu Uničevalec so vse restavracije poimenovane Taco Bell, zanje pa velja, da v njih strežejo hitro, poceni in nekakovostno hrano, na katero prisega populacija. V filmu prikažejo leto 2032, ko družbo med drugim tako močno upravljajo institucionalne strukture, da policija ne ve, kako ujeti zlikovca iz devetdesetih. V njihovem svetu je pomembna le restavracija Taco Bell, ki edina zaradi svoje poceni in nekakovostne ponudbe (ki se je ljudje ne zavedajo) preživi v družbi, v kateri vladajo vojne franšiz.

Film ne napove le, da bomo postale sodobne generacije pristaši hitre prehrane, temveč tudi, kako močan nadzor nad nami bodo imele institucionalne strukture in da bomo pozabili razmišljati z lastno glavo.

Romantična komedija

Čaka te pošt@ (You’ve Got Mail, 1998)

Spletno zmenkovanje v vsem svojem blišču!
Spletno zmenkovanje v vsem svojem blišču!

KAJ JE FILM NAPOVEDAL? Kakšni bodo novodobni partnerski odnosi (predvsem način, na katerega bodo nove (zaljubljene) generacije komunicirale).

Ta situacijska romantična komedija na zanimiv način prikaže, kakšno bo moderno zmenkovanje. V času izdaje filma so pari še vedno zmenkovali na tradicionalen način, kar vključuje osebni stik in pogovor v živo. Danes so aplikacije postale glavni vir komunikacije in nek ščit pred tem, da bi nove generacije stopile v stik z “živo osebo”.

Tom Hanks in Meg Ryan, ki v filmu prikažeta, kako je videti digitalna (ljubezenska) komunikacija in kako nerodno se je srečati s popolnim neznancem potem, ko si z njim na dolgo in široko komuniciral le prek računalnika.

Znanstvenofantastični triler

Idioti prihodnosti (Idiocracy, 2006)

KAJ JE FILM NAPOVEDAL? Predsedstvo Donalda Trumpa in resničnoste šove.

Film Idioti prihodnosti pripovedujo zgodbo vojaka, ki naj bi bil eno leto zamrznjen v novi vrsti tehnologije, a se dejansko prebudi 500 let pozneje. Leta 2505 je Amerika puščava, polna nasilja, prebivalci so vse bolj nezdravi, na televiziji se predvajajo resničnostne oddaje, predsednik pa je zvezda resničnostnega šova, ki se bolj ukvarja z zabavo kot vodenjem države. Verjetno se vam že svita, o čem govorimo!

Četudi je ta film komedija, ki na skrajen način obravnana sodobno družbo, žal, nekateri prizori kažejo pot, na kateri smo že začeli hoditi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!