Rođen u čistoći sunca, stasao u spokoju kartuzijanstva. Konjiški pjenušci potječu iz nadsvođenog podruma pjenušaca Žičke kartuzije, izgrađenog u 12. stoljeću, gdje dozrijevaju na prirodnoj temperaturi od 8 ℃ u svim godišnjim dobima. Grožđe za njih uzgaja se samo na odabranim područjima imanja Škalce, a osnova su im izolirane sorte pinot bijeli, chardonnay ili modra frankinja. Dozrijevaju na kvascima najmanje 24 mjeseca, isključivo u 850 godina starom kartuzijskom podrumu.
Konjiška penina Rosé
Osnova je grozdje modre frankinje, okus penine je saden, svež in rahlo mineralen. Odlikuje jo nežno iskrenje mehurčkov. S poudarjeno svežino in sadnostjo je zelo primerna za aperitiv, poleti pa kot odlična osvježenje. Ponosna lastnica Decanterjeve srebrne medalje.
Konjiška penina Bela
V sortni sestavi konjiških vinogradov je beli pinot tisti, ki mu namenjajo veliko pozornosti in je zato odlična osnova za belo penino. Zlato rumena barva nakazuje, da je penina z daljšim ležanjem na kvasovkah lepo dozorela. Okus je kljub temu svež in saden. Ponosna lastnica Decanterjeve srebrne medalje.
Konjiška penina Vintage (non dosage)
Osnova za to letniško penino je grozdje sorte chardonnay z izbrane lege, na kvasovkah leži kar 36 mesecev, ob degožaciji pa ji ne dodajajo odpremnega likerja (non dosage). V ustih deluje najprej živahno in mladostno, toda kmalu se umiri in pokaže izvrstno harmonijo med uglajenimi kislinami in bogatim telesom, skratka polnost, ki jo na koncu nadgradi prijetno dolg pookus.
Vse konjiške penine lahko dobite direktno na dom:
trgovina.zlati-gric.si