v pogačo stistnjen pu erh čaj
Utrip mesta · kulinarika

Zakaj je čaj pu-erh tako poseben? Je zeleni čaj, ki je bolj črn od najbolj črnega čaja na svetu. Je domnevno najstarejši čaj, ki ga pridobivajo iz jugozahodnega dela kitajske province Yunnan, dežele večne pomladi. Po tradicionalni kitajski filozofiji ima čaj lastnosti jina in janga, ki skupaj predstavljata dinamično celoto in telo ohranjata v ravnovesju. Po načinu pridelave se čaj močno razlikuje od izdelave drugih čajev in s svojim bogatim, močnim in zemeljskim okusom kraljuje na samem vrhu.

Pu-erh zeleni čaj
2,75€
Čajnica

Prava skrivnost vedno ostane skrita, zato je pridelava čaja zaradi tradicije in zgodovine še vedno dobro varovana skrivnost. Veliko je sicer znanega o postopkih pridelave čaja, a Kitajci, kot po svoji navadi, sicer povedo veliko, le bistvenega ne. Pu-erh po klasični fermentaciji cepijo z žlahtnimi mikroorganizmi, ga izpostavijo visoki zračni vlagi in šele nato posušijo. Prav ta postopek daje čaju posebno barvo in izrazit okus.

Starejši kot čaj je, boljši je in bolj blagodejno vpliva na naš organizem. Poživlja in ima spodbujevalen učinek na telo in duha. Čaj s staranjem pridobiva in dosega višjo ceno. Redno pitje pu-erh čaja uravnava telesno presnovo, spodbuja razstrupljevalno delovanje jeter, znižuje holesterol, deluje očiščevalno, čisti sečila in odvaja vodo iz telesa. Redno pitje tega čaja spodbuja izgorevanje maščob in nam pomaga pri hujšanju. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa ščiti telo pred negativnimi vplivi civilizacijskih bolezni, tudi pred rakom. Ta magični čaj je v specializiranih čajnicah možno kupiti tudi pri nas.

Priprava:
Priprava čaja pu-erh ni zahtevna. Na skodelico odmerimo čajno žličko čajnih lističev in jih prelijemo z vrelo vodo. Lističe v vodi pustimo stati štiri do pet minut, nato pa čaj precedimo. Kakovostne vrste pu-erh čaja lahko uporabimo tudi večkrat. Kitajci pu-erh čaj pijejo v tradicionalni kitajski skodelici, imenovani gaiwan. Pijejo ga počasi in toliko časa, da se svet začne počasi, a vztrajno spreminjati … kot pravi kitajski pregovor: tradicionalni pu-erh izdelujejo stari starši in ga pijejo vnuki.

Za 100 gramov čaja bosta pri nas odšteli 2,75 evra.

Odpri galerijo

Omleta Kako na nedeljskem brunchu izbrati najboljšo jed fondi-cover Nebeško dobri čokoladni in sirovi fondiji Široki rezanci s kaviarjem Zapeljiv valentinov meni iz afrodiziakov 464950013 Vabilo: Kuharska akademija – City CHEF – Pust širokih ust · · · ·