fbpx

Izogibaj se ji v širokem loku: opozorilni znaki, da je ob tebi zlobna oseba

Oseba lahko močno prizadene tvoja čustva, zato je najbolje, da prečasno zavaruješ in osebi ne dopustiš, da bi prestopila tvoje meje, s teboj manipulirala ali ti še kako drugače škodovala – to so opozorilni znaki, da je ob tebi zlobna oseba!

Ali obstajajo inherentno zlobni ljudje? Medtem, ko so nekateri filozofi verjeli, da smo ljudje po naravi zlobni, »drug drugemu volk«, in bi se v primeru razpada družbenih dogovorov hitro pobili med sabo, spet drugi teoretiki verjamejo, da smo ljudje v osnovi dobri in da zlobna dejanja izvirajo iz naših bolečin, nepredelanih travm in nepravic, ki se dogajajo v svetu.

Ne glede na definicijo, te lahko takšna oseba prizadene in je zato včasih bolje, da se umakneš. Kako prepoznaš zlobno osebo?

Opozorilni znaki, da je ob tebi zlobna oseba …

Uživa v nesreči drugih.

Škodljiva oseba velikokrat uživa v nesreči drugih. Kaj je razlog za tem, niti ni glavno vprašanje – lahko, da gre za zavist, za pomanjkanje empatije ali kaj tretjega …

Pogosto laže.

Vsak med nami se tu in tam zlaže, če ne drugega, se le težko izognemo t.i. »belim lažem«. Nekaj drugega pa je, če oseba brez sramu sistematično izkrivlja resnico.

Ne pokaže obžalovanja.

Oseba, ki ne pokaže obžalovanja, ko ji poveš ali pokažeš, da te je prizadela, ti lahko precej škoduje – biti sposoben reči oprosti in to tudi misliti, je osnova za zdrave in izpolnjujoče odnose.

Je kruta.

Oseba, ki je kruta do drugih (do živali, do svojih otrok, prijateljev, staršev, sodelavcev), bo z veliko verjetnostjo nekoč svojo kruto plat pokazala tudi tebi. Celo v obliki fizičnega nasilja.

via GIPHY

Ne prevzame odgovornosti za svoja dejanja.

Nihče med nami ni popoln in vsi počnemo napake. Kakšni ljudje smo, v veliki meri določa tudi to, ali smo sposobni prevzeti odgovornost za svoja dejanja. To vsekakor ni lahko, saj nas sooči s krivdo, obžalovanjem, spoznanjem, da je v nas tudi nekaj, kar lahko prizadene.. Vendar pa je to ključnega pomena, da lahko rastemo kot osebe in se povežemo z drugimi.

Je rasistična, seksistična, homofobična.

Oseba, ki je polna predsodkov do drugih, je škodljiva in se mora zavedati, da nima pravice soditi o življenju drugih na noben način. Naj najprej pomete pred svojim pragom.

Pogosto manipulira.

Med občasno in neškodljivo manipulacijo ter zavestnim manipuliranjem drugega, da ga izrabimo (oziroma spreobrnemo na način), da dosežemo svoje cilje, je pomembna razlika. Slednje je nekaj, kar je za drugega škodljivo. Nihče nima pravice manipulirati s teboj!

Ne upošteva tvojih mej.

Tvoje meje mora druga oseba upoštevati brez debatiranja. Ne rabiš jih razlagati, opravičevati, še manj pa spreminjati.

Ponižuje te

Če se nekdo spravlja na tvoje interese, videz, prijatelje, želje, fantazije, cilje in jih poskuša zbanalizirati ter se jim posmehuje, tej osebi brez slabe vesti zaloputni vrata pred nosom in prekini kontakte.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!