Kaj se zgodi v telesu ženske, če dlje časa nima spolnih odnosov?

Zadnjič posodobljeno: :

Ob razhodu s partnerjem se ženska umakne v svoj svet. Svet brez spolnih odnosov.

Partnerska terapevtka dr. Sari Cooper pravi, da odsotnost intimnih odnosov na vsakega posameznika vpliva drugače. Nekateri bodo nanje mislili redkeje, drugi bodo o njih razmišljali pogosteje. Nekateri bodo v stresu, drugi ne. Vsako telo odreagira drugače.

Poglejmo, kaj se dogaja v telesu ženske, če dlje časa nima intimnih odnosov.

1. Izguba libida

Pri spolnem nagonu velja pravilo – izkoristi ga ali pa ga izgubiš. Ljudem, ki so vzdržni pri spolnosti, želja po spolnosti sčasoma izgine, razlaga dr. Cooper.

2. Vaginalne stene se stanjšajo

Če ženske v zrelih letih nimajo rednih spolnih odnosov, se vaginalne stene tanjšajo. Spolni odnos povečuje prekrvavljenost vagine in njeno naravno vlaženje, kar pomeni, da po daljšem obdobju brez odnosov lahko vaginalno tkivo postane manj vlažno in tanjše. Ko po določenem času ženske spet imajo odnose, je to lahko za njih zelo boleče, pojasnjuje dr. Cooper.

3. Manjša vlažnost

Tudi to največkrat prizadene ženske v menopavzi, problem je v vlažnosti nožnice po daljši abstinenci. Skupaj z vlažnostjo se pojavlja tudi problem, že omenjenega tanjšanja sten nožnice, ki sta posledica pomanjkanja hormona estrogena.

Mlade ženske, ki so v svojih 20. ali 30. letih, imajo veliko estrogena, ki poskrbi za vlažnost. Pri ženskah, ki so starejše od 60. let pa je estrogena zelo malo, zato je tudi vlažnost manjša, pravi dr. Lauren Streicher

Kaj se dogaja v telesu ženske, če dlje časa nima intimnih odnosov?

4. Povečana bolečina med menstruacijo

Pri ženskah, ki nimajo spolnih odnosov, se lahko pojavijo boleče menstruacije. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da spolni odnosi med krvavenjem niso priporočljivi, lahko prav spolni odnosi med menstruacijo lajšajo menstrualne krče.

Maternica je mišica, in mnoge ženske med orgazmom dejansko doživijo krčenje maternice, to pa ima za posledico hitrejše izločanje krvi. Krči se zmanjšajo, menstrualna kri pa lažje steče iz telesa. Prav tako pride do zvišanja ravni hormona endorfina, ki enako pomaga pri menstrualnih krčih, pojasnjuje dr. Schneider.

5. Manjše tveganje za spolno prenosljive bolezni

Ne samo, da ne boste zmanjšali tveganje za spolno prenosljive bolezni, temveč tudi tveganje za okužbo sečil. Spolni odnosi so velik krivec za povečanje tveganja za okužbo sečil, pravi dr. Streicher.

Večina okužb sečil se pojavi v 24 urah po spolnem odnosu. Pogostost spolnih odnosov je najboljši pokazatelj, katere osebe bodo imele pogostejša vnetja oziroma okužbe sečil.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tako konča razmerje močna in samozavestna ženska!