Kaj se zgodi v tvojem telesu, ko ti nekdo zlomi srce?

“To, da imaš zlomljeno srce, je dobro. Pomeni, da si nekaj poskusil”. - Elizabeth Gilbert

Konec partnerskega razmerja je marsikdaj boleče in stresno. Razhodi pustijo brazgotine in včasih si ljudje težko opomorejo od njih, še posebej, če so bili deležni izdaje zaupanja ali/in fizične zlorabe.

Da bi lažje razumeli ljudi, ki so ranjeni, vam predstavljamo, kaj se zgodi v njihovih telesih, ko imajo zlomljeno srce.

Sprememba hormonov

Ljubezen nas osrečuje in takrat je naše telo polno hormonov, dopamina in oksitocina, ki jima pravijo hormoni ljubezni in sreče. Ko nam zlomijo srce, raven teh hormonov drastično pade. Sprožijo se hormoni stresa, kortizol in epinefrin (adrenalin). Sproščanje teh hormonov prispeva k občutkom tesnobe in depresije. Pojavijo se lahko tudi simptomi, kot so slabost in oteženo dihanje.

Oslabljen imunski sistemi

Stresni hormoni negativno vplivajo na imunski sistem telesa, kar pomeni, da smo takrat bolj nagnjeni k boleznim, na primer prehladom, okužbam. Stres in zlomljeno srce povzročata, da telo proizvaja manj belih krvnih celic, ki so vojaki v telesu in se borijo z okužbami.

Povečanje teže

Spremembe hormonov in padec imunskega sistema povzročijo določene spremembe tudi v naši prehrani. Telo začne hrepeneti po določeni hrani, največkrat po maščobah, ogljikovih hidratih in sladkih ali slanih priboljških. Vse to vodi k povečanju telesne teže.

Za povišano raven kortizola v telesu je značilno povečano kopičenje trebušne maščobe. Kortizol naj bi povečal hrepenenje po določeni hrani, ki dejansko spodbuja proizvodnjo serotonina, ki lahko nevtralizira stres.

Pojavi se spolna disfunkcija

Normalno je, da ko se človek počuti zlomljenega, nima želje po spolnosti. Ampak ko se po boleči izkušnji začnemo počutiti bolje, se lahko zgodi, da pride do določene spolne disfunkcije. Telo naj bi namreč postalo manj občutljivo na dražljaje. Pri moških lahko to celo privede do erektilne disfunkcije. Srčne bolečine poslabšajo tudi predmenstrualne sindrome.

Pojavijo se kožne spremembe

Povišanje ravni stresnega hormona poslabša stanje kože. Pojavijo se lahko luskavica, rozacea ali akne. Izboljšanje stanja kože je znak, da okrevamo od razhoda in da so pred nami boljši in srečnejši dnevi.

Možgani ne delujejo pravilno

Po boleči prekinitvi se v glavi pojavi zmeda. Zdi se, kakor da možgani ne delujejo pravilno in da ne znamo pravilno razmišljati. Tako na primer majico oblečemo narobe, damo telefon v hladilnik, pozabimo na pomembna srečanja, ki jih načrtujemo že tedne… Ko nam nekdo zlomi srce, se telo odzove z občutkom zmedenosti, možgani so raztreseni in usmerjeni v žalost, ki jo čutimo.

Pojavi se depresija

Čustva so močna. Močno čutimo žalost in osamljenost. Vse to lahko pripelje do depresije, ker občutki zapuščenosti in žalosti vodijo do razpada samozavesti ter do občutka, da svet okoli nas razpada.

Če je vaše srce ranjeno, si zapomnite, da se to nikoli ne preda. Še vedno si, ne glede na vse bolečine in rane, želi ljubiti!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ženske, rojene v teh astroloških znakih, so nenasitne v postelji!