Kaj v resnici pomeni, da imate z nekom (spolno) kemijo?

Foto: John Schnobrich / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Spolna kemija je zelo močan, a neizrekljiv občutek, ki ga čutite v telesu, ko vas nekdo privlači. Običajno je ta privlačnost fizična, lahko pa je tudi intelektualna ali čustvena

Toda, ali lahko to definirate? Preberite, kako pomembna je spolna kemija za vaš odnos.

Kako se začuti spolna kemija?

Običajno lahko opazite, da imate z nekom spolno kemijo zaradi fizičnih simptomov, ki jih opazite, ko osebo vidite, čutite, slišite, pomislite ali zavohate. Metulji v trebuhu, razširjene zenice, zvišan srčni utrip, zvišan krvni tlak, pordela koža in potenje so pogosti fizični odzivi na občutek spolne kemije z nekom.

Foto: Ahtziri Lagarde / Unsplash

Spolna kemija lahko spodbudi tudi simptome kot so trše bradavičke, povečan pretok krvi v genitalije, otekle zunanje genitalije ter povečano vlaženje nožnice.

Kaj povzroča spolno kemijo?

Biološki dejavniki, ki izkazujejo spolno kemijo med vama so fizični videz, raven hormonov, feromoni (kemične snovi, ki jih živali, vključno z ljudmi, proizvajajo in sproščajo za spodbujanje drugih posameznikov iste vrste). Pomemben faktor spolne kemije so socialni dejavniki in  razvojni dejavniki, ki se kažejo predvsem skozi to, da vas oseba spomni na zgodnejšo prijetno izkušnjo z nekom.

Je ta kemija takojšnja?

Čeprav lahko z nekom takoj začutite spolno kemijo – na primer oseba, ki je pravkar vstopila v restavracijo ali šla mimo vas – obstajajo ljudje, ki ne bodo doživljali spolne kemije z nekom, dokler ne vstopijo z njimi v odnos. Razmislite o nekaj parih, ki jih poznate in so bili 10 let najboljši prijatelji, preden so začeli hoditi. Za te pare spolna kemija ni bila takojšnja, ampak je nastajala s časom.

Spolna kemija je lahko enostranska

Popolnoma je mogoče, da se ena oseba začuti, kot da ima z nekom spolno kemijo, a ji ta oseba nega občutka ne vrača. Če vas zanima, ali nekdo, do katere/ga čutite spolno in kemično povezavo, čuti enako do vas, to preverite skozi dejanike kot so trajni očesni stik, skupni smeh, dolgotrajen fizični dotik in besedno spogledovanje. Lahko pa osebo enostavno vprašate, ali čuti isto kot vi.

Foto: Rodnae Productions / Pexels

Da bi bila zveza vzdržna, jo moramo običajno graditi, a ne le na spolni kemiji. Potrebna je tudi komunikacija, zaupanje, medsebojno spoštovanje in skupne vrednote.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Sedem navad, ki vam dejansko uničujejo spolno življenje