fbpx

Kako se s partnerjem produktivno pogovarjati o intimnosti

Foto: netflix

Verjamete, da bi se v seksu moralo vse odvijati spontano, brez veliko besed? Vse se zdi tako lepo in naravno, ko ste zaljubljeni in ne pride vam na misel, da bi na to temo načeli resne pogovore, drži, kajne?

Morda se je treba že na samem začetku razmerja pogovarjati in se dogovarjati o določenih vidikih seksa (od pogostosti do kakovosti), kar je povsem normalno, glede na to, da sta dve različni osebi, ki imata različna pričakovanja od fizične intimnosti.

Kadar se te razlike kažejo v nesporazumih in nezadostnem zadovoljstvu v postelji, se je treba pogovoriti in ugotoviti, kje se pojavijo pomanjkljivosti, torej izraziti svoje potrebe in pričakovanja ter bolje razumeti partnerja.

Ne presenetite svojega partnerja s pogovorom o seksu

Psihologi ne priporočajo, da se v postelji pogovarjate o seksu, temveč da izberete nevtralno “polje”. Povabite partnerja na kavo ali pijačo in ga vnaprej obvestite o svoji nameri. Lahko bi rekli, da bi se radi pogovarjali o tem, kako doseči več užitka. Partner lahko zavzame obrambno držo ali pa je zaskrbljen, pričakuje, da bo slišal kritike in pritožbe.

Komunicirajta. Foto: Pasha Chusovitin / Unsplash

Ne recite mu “morava se pogovoriti”, ker bo obremenjen s črnimi mislimi in težko energijo, ker ta stavek nikoli ne nakazuje ničesar dobrega.

Ampak, če mu daste vedeti, da se z njim počutite dobro in da čutite, da sta lahko še boljša, če še bolje spoznata potrebe drug drugega.

Izberite samo eno temo za en pogovor

Ne delajte seznama vsega, kar je treba izboljšati v intimni izmenjavi, saj je to popolnoma odvračajoče in uničujoče. Izberite eno temo, recimo nežnost med predigro. Vedno pohvalite, kaj vam je všeč, recimo – všeč mi je, ko mi to narediš, in nato dodajte, kar vam ni všeč, pa tega partner ne opazi.

Pogovor naj bo torej sproščen, v pozitivnem tonu, s poudarkom na dobrih stvareh, v čem je vaš partner dober in kaj vas pri njem zelo navdušuje.

Dajanje navodil je lahko zelo občutljivo vprašanje, saj jih lahko partner razume kot kritiko. Pojasniti morate, da so navodila dobrodošla, še posebej, če ste v novi zvezi in da zagotovo vsak najbolje ve, kaj mu je všeč in kaj mu je v največji užitek.

Namesto pritožb dajte predloge in bodite zelo taktični

Namesto da bi rekli “preveč, se ti mudi, potrebujem daljšo predigro” recite “počasi, to me res vznemirja, še posebej, ko se me dotakneš tu.”

Pogovarjajta se o vsem. Foto: Etienne Boulanger / Unsplash

Poudarite, kaj vas vznemirja, in partnerja spodbudite, naj nadaljuje s takšno stimulacijo, brez spreminjanja hitrosti in pritiska – z malo vaje ter vašim očitnim uživanjem in vznemirjenjem kot znakom, da dela prav, bo partner sprejel pristop, da vam ustreza.

Ne pozabite na osnove

Obstajajo osnovna vprašanja, ki jih lahko postavite, da bolje izpolnite pričakovanja drug drugega.

Ob katerem času dneva ste najbolj pripravljeni na seks? Ali naj zapeljuje samo ženska ali velja za oba? Ali bi moral imeti en partner več pobude ali je povsem sprejemljivo, da začnete seksati takrat, ko si želi? Vam je všeč pobuda, ki se začne z dotikom, besedami, spogledovanjem? Kako pogosto si želite seksati? Katera razpoloženja, ritmi in dejanja vas med seksom najbolj navdušijo?

Če ste novi v razmerju in se šele spoznavate, imejte spolne pogovore, preden se pojavijo nesporazumi in nezadovoljstvo, je to pomemben del komunikacije in spoznavanja ter razvijanja zaupanja in spoštovanja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!