fbpx

Kako se spreminja ženska spolnost skozi staranje: bolj kot je ona pripravljena na intimnost, bolj nesposoben je moški

"Ne gre za obraz, ampak za izraze na njem. Ne gre za glas, ampak za besede, ki jih izrečeš. Ni pomemben videz, ampak to, kar narediš iz sebe. Čudovit/-a si." - Stephenie Meyer

Žensko spolnost napolni s srečo, omogoča ji edinstveno izkušnjo spočetja in materinstva. Poglejmo, kako se spreminja njena potreba po spolnosti skozi različna življenjska obdobja.

1. Romantično obdobje od 16 do 25 let

To je čas, ko ženska odkrije svet spolnosti. Na vsak zmenek pride z upanjem, da bo bolje razumela svoja čustva in občutke, in da bo odkrila svoj spolni potencial. V tem obdobju je še neizkušena in naivna, saj je pod vplivom otroštva in mladosti, zato išče avanturo in varnost. Najpomembnejša značilnost tega obdobja je romantičnost. Tiho idealizira ljubljenega in vse, kar je povezano z njim.

Psihologi pravijo, da obstajata dve komponenti: ženska si želi odkriti svoje možnosti, po drugi strani pa sanja o princu na belem konju, ki bo v njej prebudil spolnost.

2. Ustvarjalno obdobje od 25 do 38 let

Ta prelomnica v življenju ženske se imenuje tudi obdobje stabilizacije čustev. Ženska že pozna svoje telo in potrebuje nekaj več. Dobro razume, kaj je treba storiti, da doseže harmonijo. Pozna močne občutke, zdaj pa si želi, da bi bilo njeno spolno življenje vznemirljivo. Hkrati pa se še naprej se odpira sebi in svojemu partnerju.

Starost 35 let je prelomnica za prinašanje odločitev, saj se oglaša biološka ura. Če je prejšnja faza v razvoju ženske spolnosti minila brez resne kataklizme in čustvenih travm, je ženska zadovoljna s tem, kar se ji trenutno dogaja. Še naprej odkriva svet spolnosti, uživa svobodo in sledi svojim željam.

Ustvarjalno obdobje ženske

3. Obdobje občutljivosti od 38 do 47 let

Ko ženska dopolni 40 let, nastopi trenutek resnice. Navsezadnje bi bilo treba zdaj jasno opredeliti, v kakšnih odnosih je, ali je dosegla harmonijo v sebi, ali njene želje ustrezajo njenim potrebam. Misli o materinstvu se počasi umikajo v ozadje. Namesto tega prevladujejo misli o želji in užitku, vendar se pogosto pojavijo strahovi.

V vsem želi doseči harmonijo in mir. Prepričana je vase in izžareva moč in umirjenost. V tem obdobju lahko ženska najbolj uživa v spolnosti. Toda žalostno dejstvo je, da se pri istih letih moškemu zgodi ravno nasprotno – spolnost upada. Obstaja eno pravilo, ki pravi, da starejša kot je ženska, bolj je spolno privlačna.

4. Obdobje razumevanja: od 47 let

Ta leta so resnično najpomembnejša, saj določajo, kako bo ženska vstopila v enega najlepših obdobij svojega življenja – svoj 50. rojstni dan! Začne razmišljati o svojem družinskem življenju, v katerega je vložila toliko moči in energije. Je dobila veselje in zadovoljstvo? Kako okrepiti družinske vezi?

Zdaj se v zakonih dogajajo velike spremembe: partnerji, ki so ostali poročeni zaradi otrok, se ločujejo. In tisti, ki jih je ljubezen vedno vezala, zdaj to ljubezen skušajo popestriti.

Na predvečer svojega 50. rojstnega dne se ženska ponovno odpravi iskati vir svoje spolnosti in ženstvenosti. A to počne mirno in modro – ker je zdaj samozavestna. Seveda se libido nekoliko zmanjša, podaljša se obdobje za vzburjenje, vendar to še ne pomeni, da je igre konec!

V petdesetih letih je intimnost veliko veselje. In leta nimajo nič skupnega s tem! Mnogo žensk v tej starosti resnično cveti. Njihovi partnerji jih preprosto ne prepoznajo. Najboljše od vsega pa je, da se lahko vedno znova spoznavate. Glavna stvar je imeti drug drugega.

S starostjo prihaja do spoznanja, da so vse tabu teme preprosto smešne. Zato mnogi pari eksperimentirajo in odkrivajo nove užitke. Torej zavrzite kakršenkoli dvom. Ne bojte se staranja, to je naraven proces vsakega človeka in vsaka doba ima svoje veselje in privilegije.

Na predvečer svojega 50. rojstnega dne se ženska ponovno odpravi iskati vir svoje spolnosti in ženstvenosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!