fbpx

Kako veliki so moški tam spodaj, glede na državo (2022)

Je velikost moškega penisa odvisna od države?

Foto: enavto

Tako moške kot (po študijah v manjši meri) ženske zanima povprečna velikost moških spolovil. Vendar pa študije kažejo, da je povprečna velikost penisa od države do države presenetljivo drugačna, čeprav regijsko precej podobna. Velikost moškega penisa v prvi vrsti določa genetika in ne geografija. Študije tudi kažejo, da je pravilna prehrana v mlajših letih in adolescenci pomembna tudi za zdrav razvoj moškosti. Čeprav je nekaj študij poskušalo pokazati korelacijo med celotno velikostjo telesa (zlasti višino) in dolžino penisa, so se te korelacije izkazale za zanemarljive. Študije so tudi ovrgle obstoječe mite, da je velikost penisa mogoče določiti glede na velikost čevlja, rok ali prstov.

Ustvarjanje celovitega seznama povprečne velikosti penisa v mnogih državah je zastrašujoča naloga iz dveh glavnih razlogov. Prvič, ker ustvarjanje svetovnega nabora podatkov običajno vključuje združevanje podatkov iz številnih manjših regionalnih študij, ki so lahko imele enake parametre ali pa tudi ne. Drugič, ker se številne študije o dolžini penisa v erekciji opirajo na podatke, ki so jih moški sami poročali, kar je zloglasno in nezanesljivo. V preteklosti so se namreč uporabljale tudi te metode. Namesto strožje in natančne laboratorijske meritve.

Čeprav so spodaj navedeni podatki trenutno najboljši razpoložljivi, jih je treba vseeno jemati z rezervo. Svetovna povprečna dolžina penisa v erekciji je 13,58 centimetra (cm). Največja povprečna velikost, razčlenjeno po državah, je bila 17,61 centimetra, najdena v Ekvadorju. Najmanša pa je država, kjer so moškim namerili 10,01 centimetra in sicer je to Kambodža. Povprečna velikost penisa v Ekvadorju, kjer imajo znanstveno tudi največji odstotek telesne višine, in sicer 10,54%. In kje je Slovenija – in ali so moški tam spodaj pri nas večji od povprečja – v nadaljevanju.

Države z največjo dolžino penisa v erekciji so:

 1. Ekvador – 17,61 cm (6,93 palca)
 2. Kamerun – 16,67 cm (6,56 palca)
 3. Bolivija – 16,51 cm (6,5 palca)
 4. Sudan – 16,47 cm (6,48 palca)
 5. Haiti – 16,01 cm (6,3 palca)
 6. Senegal – 15,89 cm (6,26 palca)
 7. Gambija – 15,88 cm (6,25 palca)
 8. Nizozemska – 15,87 cm (6,25 palca)
 9. Kuba – 15,87 cm (6,25 palca)
 10. Zambija – 15,78 cm (6,21 palca)

Države z najmanjšo erekcijo dolžine penisa so:

 1. Kambodža – 10,04 cm (3,95 palca)
 2. Burma – 10,70 cm (4,21 palca)
 3. Tajvan – 10,78 cm (4,24 palca)
 4. Filipini – 10,85 cm (4,27 palca)
 5. Šrilanka – 10,89 cm (4,29 palca)
 6. Hong Kong – 11,19 cm (4,41 palca)
 7. Bangladeš – 11,20 cm (4,41 palca)
 8. Tajska – 11,45 cm (4,51 palca)
 9. Vietnam – 11,47 cm (4,52 palca)
 10. Malezija – 11,49 cm (4,52 palca)

Celoten seznam po državah, ki so sodelovale v raziskavi in poročale podatke na tej povezavi. Imamo pa v Evropi vsekakor jasne zmagovalce in to so Nizozemci, ki tudi v svetovnem merilu zasedajo odlično 8 mesto?!

 • Kako velik je penis povprečnega moškega?
 • Se moškim penisi manjšajo?
 • Kateri narod ima največji penis?
 • Kaj vpliva na velikost penisa?
 • Kako velik je povprečni slovenski penis?

In kako velik je povprečni slovenski penis? Nažalost v tej raziskavi ne sodelujejo slovenski moški ali drugi pripadniki balkanskih narodov. Sklepamo pa lahko, da je ta dolžina okoli 14 centimetrov.

Ali se moškim penisi manjšajo – skozi čas in eveolucijo

Začetki spolnega nagona primatov segajo več kot 60 milijonov let nazaj v pozno mezozojsko dobo, ko se je razvil prvi primat. Od takrat se je zgodilo veliko “seksa”, velik delež pa je bil motiviran z izbiro žensk med rivalskimi samci. Samice primatov lahko doživijo več orgazmov in obstaja teorija, da so samice prednikov hominidov iskale samce, ki bi jih spolno zadovoljili. Z mehanizmom spolne selekcije bo to povečalo velikost penisa in spremenjeno telesno strukturo.

Ker smo ljudje najbolje razvite opice je potrebno pogledati tudi evolucijo. Danes je povprečni penis gorile v erekciji dolg 3 cm, povprečni penis šimpanze ali bonoba je približno 8 cm, povprečni človeški penis pa približno 13 cm. Večina primatov, vključno s šimpanzi, ima kost penisa in doseže erekcijo s krčenjem mišic. 2 Človeški penis je razvil nenavaden sistem vazokongestije, da bi dosegel erekcijo, zaradi česar je pokončni organ veliko bolj prožen kot pri drugih vrstah primatov.

Domneva se, da je bila ta edinstvena prilagoditev izbrana z izbiro samice, in ko je Homo erectus prišel na sceno, je bil penis hominida bistveno daljši, debelejši in bolj upogljiv od naših bratrancev opic. Teoretizirali so celo, da se je dvonožje razvilo pri ljudeh, da bi omogočilo prikazovanje modno novega, večjega, prožnega penisa zahtevnim ženskam.

Zanimivo je, da je človeški penis po dolžini in obsegu največji med vsemi vrstami opic, tako v absolutnem smislu kot v razmerju velikosti telesa, človeška moda niso. Glede na delež celotne telesne velikosti so testisi šimpanza in bonoba dvakrat večji od človeških mod, medtem ko so testisi gorile za polovico manjši.

In odgovor ali se moškim skozi evolucijo penisi manjšajo? Po vsej verjetnosti ne, a vendar je potrebno poudariti, da lahko okoljski dejavniki in vplivi raznih toksinov iz okolja močno vplivajo na posameznikov razvoj tako v maternici kot v adolescenci, ko je to pomembno tudi za moški penis.

Dodatne Informacije

worldpopulationreview.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!