IMG_0343
Utrip mesta · kulinarika · Utrip mesta · lokali

Kadar slišimo za Bližnji vzhod, se nam pred očmi zavrtijo slike starih peščenih mest, v nosnice se nam prikradejo vonjave slikovitih bazarjev, v srcu zaveje mistika starodavnih kultur. Delček tega najdemo pri ABI Falaflu na Trubarjevi, prvem lokalu z arabsko hrano pri nas.

ABI Falafel
Trubarjeva 40
Ljubljana
040 144 044
Ponedeljek - sobota: 10:00 - 24:00
Nedelje in prazniki: 13:00 - 22:00
Dostava
Ponedeljek - sobota: 10:00 - 22:00
Nedelje in prazniki: 13:00 - 21:00
Dostava na študentske bone je možna samo do 19:30 ure

Delček Bližnjega vzhoda sta v Ljubljano želela prenesti dva Palestinca. Abid Shaar in Hasib Al Kadoura sta pred desetimi leti odprla Falafel, prvi lokal z arabsko hrano pri nas. Kmalu za tem je Falafel prevzela družina Shaar, saj je Hasib odprl svojega v Kamniku. ABI Falafel je danes znana in priljubljena lokacija sladokuscev.

V prvih letih je ponudba predstavljala najbolj tipične bližnjevzhodne ulične jedi. Falafel sendvič, fatajer, hommos, arabski zavitki, šiškebab, knafa in arabski čaj so še danes paradni konji Abi Falaflove ponudbe. Falafel sicer pomeni majhen ocvrt polpetek, ki pa ni iz mesa, temveč iz čičerike in mešanice več kot dvajsetih začimb. Je rezultat večtisočletne tradicije in je zato optimalna prehrana za vsakogar. V arabskem svetu ga najdemo prav za vsakim vogalom in je nepogrešljiv del vsakodnevnega jedilnika. Najpogosteje ga servirajo v arabskem kruhu s svežo zelenjavo in taratorjem, omako iz sezamove paste in limone.

Družina Shaar med prijatelji in znanci slovi po svoji veliki ljubezni do kuhanja. Ta se navzven najbolj manifestira prav v Abi Falaflu, saj so stalni ponudbi kmalu sledile še druge jedi, ki so osvojile marsikatero gurmansko srce. Skalop, kubbe, special in maxi sendviči, baklava, kuskus pecivo, tofahije ipd. Prav vse so pripravljene skrbno iz vedno svežih in najboljših sestavin. Lahko bi rekli, da se na Trubarjevi 40 včasih kar kreše od kuharske ustvarjalnosti.

Med najnovejše novosti sodijo znamenite arabske čorbe in bogata izbira produktov, ki se jih pri nas ne dobi ali pa je zaradi eksotičnosti njihova cena na slovenskem trgu pretirano visoka. Sedaj lahko pri ABI Falaflu kupimo tahino, halvo, dateljev sirup, kozji sir v olivnem olju, z orehi polnjene jajčevce v olivnem olju, dateljne, polnjene z mandelji, figovo marmelado s sezamom, rožičev sirup, rožno vodo, pekočo harisso, bob, leočo, babaganough in dišeče začimbe.

Pumpkin soup Recepti za gurmanske bučne jedi za prijetne jesenske dni cover2 10.35.48 Epska umetnost hamburgerjev IMAG2316 Trostreščki: Dnevna dostava svežega mleka, jajc in kruha s starodobnim trociklom IMG_6104-2 Prvi Cake Market v Ljubljani · ·