Deli Cojzla
Utrip mesta · lokali

Gurmani, celiakaši, mesojedci in vegani, pozor! V zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani se je odprl 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji. V okusnih jedeh, ki bodo zadovoljile tudi najbolj petične brbončice, lahko uživate na kraju samem, na robustnih domačih mizah, ali pa jedi vzamete s seboj (koncept ‘take-away’).

Delí Cojzla
Šmartinska cesta 152 (zaprti del tržnice BTC)
Ljubljana
031 773 434
Od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure
Sobota od 10. do 16. ure

Cojzla je prvi povsem brezglutenski vsegeneracijski delí v Sloveniji. Popolna kulinarična destinacija za mesojedce in vegane, predvsem pa za celiakaše, se nahaja v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani. Kuhinji poveljuje chef Igor Mihelič, ki si je izkušnje prej nabiral tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Hrano lahko vzamete tudi seboj (take away), dnevno ponudbo pa objavljajo na tabli v sami Cojzli in na virtualni tabli na njihovi Facebook strani. Je pribežališče za vse, ki se želijo prehranjevati oziroma so se zaradi intolerance na gluten/celiakije prisiljeni prehranjevati brez glutena. Hrana v Cojzli je namreč 100-odstotno brezglutenska, in to vse od začimb naprej.

Pri sestavljanju jedilnika sodeluje tudi Suzana Kranjec, avtorica knjige Življenje brez glutena. Specializirajo se za jedi, ki so v brezglutenski hrani težje dosegljive. Naročite si lahko vse od piščančjih pohančkov do svežih zelenjavnih juhic ter izbirate iz široke palete burgerjev (mocarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jih spremlja domač ocvrti krompirček, sveže narejen falafel iz kaljene čičerke v palačinkah iz prav tako kaljene ajde (lahko jih napolnijo tudi z mocarelo in zelenjavo, Nutello in marmelado). Med sladicami naletimo tudi na jabolčni zavitek brez jajc in laktoze. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki ga lahko celo prednaročite.

PREBERITE ŠE: Gostilnica in pivnica Šiška: raj za pivoljubce in gurmane

Poslanstvo Cojzle je, da gurmanske užitke približa tudi tistim, ki imajo celiakijo, saj je večina restavracij ”brezglutenofobičnih”.

Se sprašujete, od kod ime Cojzla? Gre za tatarsko ajdo, ki je vajena vsega hudega (beri: neugodnih vremenskih razmer) in jo je davnega leta 1816 v Slovenijo prvi prinesel Žiga Zois ter s tem ljudi rešil pred stradanjem. Zoisu v čast so zato to vrsto ajde poimenovali po njem.

Brezglutenski delí CojzlaOdpri galerijo
Puffy_062 Puffy Lil’ pancakes: puhaste palačinke v slastni preobleki Kavarna Moderna Intervju: Bine Likeb, kavarna Moderna Gostilnica in pivnica Šiška Gostilnica in pivnica Šiška: raj za pivoljubce in gurmane Pop's Place Burger bar Pop’s Place: burgerji in butično pivo v stari Ljubljani · ·