fbpx

Najzanimivejša arheološka odkritja v letu 2015

Najbolj atraktivna arheološka odkritja v letu 2015.

Pri sestavljanju mozaika preteklosti ima arheologija zelo pomembno vlogo in v letu 2015 smo bili priča številnim zanimivim arheološkim odkritjem, ki so nam ponudila svež vpogled v preteklost človeštva in nas dodatno razsvetlila. Da je bilo leto 2015 tudi z arheološkega vidika izjemno ''plodno'', pričajo najzanimivejša arheološka odkritja v letu 2015, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Leto 2015 je bilo tudi z arheološkega vidika sila pestro. Spet smo bili priča številnim spektakularnim arheološkim odkritjem, od potopljenih ladij, intaktnih grobnic pa do spolnih igrač, ki so nam ponudila dodaten vpogled v preteklost.

PREBERITE ŠE: Najbolj fascinantne fotografije iz vesolja, posnete v letu 2015

V nadaljevanju vam predstavljamo jagodni izbor arheoloških odkritij v letu 2015, odkritij, ki so še obogatila naše vedenje o razvoju in življenju človeške vrste v preteklosti.

Neolitski superhenge

Neolitski superhenge
Neolitski superhenge

Arheologi so v neposredni bližini skrivnostnega Stonehengea našli 4500 let stare kamne, visoke do 4,5 metra, ki bi lahko bili del največjega neolitskega spomenika v Veliki Britaniji.

Najstarejša presta na svetu

Najstarejša najdena presta na svetu
Najstarejša najdena presta na svetu

Bavarski arheologi so sredi marca v Regensburgu izkopali 250 let staro presto, tradicionalno nemško in avstrijsko dobroto. Presta, katere prve omembe sicer segajo v leto 1111 (grb nemškega pekovskega ceha), kljub letom ni izgubila trdote.

Grobnica keltskega princa iz železne dobe

Grobnica keltskega princa iz železne dobe
Grobnica keltskega princa iz železne dobe

Na obrobju mesteca Lavau v pokrajini Šampanja – Ardeni so francoski arheologi odkrili razkošno grobnico, ki datira v začetek 5. stoletja pred našim štetjem, v njej pa naj bi bil pokopan lokalni keltski princ.

Etruščanska grobnica

Etruščanska grobnica
Etruščanska grobnica

Leta 2015 je bila odkrita še ena nedotaknjena grobnica, in sicer v Toskani (Italija) blizu kraja Città della Pieve. Za to odkritje niso bili ”krivi” arheologi, pač pa lokalni kmet, ki je med oranjem njive naletel na praznino v zemlji, ki je vodila do te 2300 let stare grobnice. V njej so med drugim našli dva sarkofaga in umetelne žare.

Grška utrdba Akra (trdnjava)

Grška utrdba Akra
Grška utrdba Akra

Arheologi so grško utrdbo iz biblične knjige Makabejcev Akra (Trdnjava), ki jo je dal zgraditi kralj heleniziranega selevkidskega cesarstva, Antioh Epifan, iskali kar sto let in naposled le našli ostanke trdnjave, ki je bila glavni branik Jeruzalema, ko se je ta zoperstavil judovski vstaji.

”Prestolnica” ladijskih razbitin

''Pokopališče'' ladij
”Pokopališče” ladij

Blizu majhnega grškega otočja Fourni (sestavlja ga 13 majhnih otokov) so arheologi naleteli na letošnje največje podvodno odkritje. Na 17 kvadratnih metrih so namreč našli kar 22 ladijskih razbitin, kar je kar 12 odstotkov vseh znanih antičnih ladijskih razbitin na grškem ozemlju. Nekatere ladje segajo v čas pred našim štetjem, vmes pa je tudi ladja iz 16. stoletja.

560 tisoč let star človeški zob

Zob, star kot zemlja.
Zob, star kot zemlja.

560 tisoč let star zob sta odkrila francoska študenta. Našla sta ga v jami Arago v jugozahodni Franciji, ki sicer velja za prazgodovinsko ”zlato jamo”, saj so tu v preteklosti že našli kose prazgodovinskega orodja in živalskih kosti, pa tudi človeško lobanjo, staro 450 tisoč let.

Zobozdravstvo staro že vsaj 14 tisoč let

Zdravljenje zob sega daleč v preteklost.
Zdravljenje zob sega daleč v preteklost.

Arheologi niso bili dejavni zgolj na terenu, ampak tudi v laboratorijih. Analiza 14 tisoč let starega zoba (kočnika) je razkrila, da je bil zob zdravljen. Pacient je bil okoli 25 let star moški, ki je živel na območju današnje severne Italije, njegovo dobro ohranjeno okostje (staro med 13.820 in 14.160 let) pa so leta 1988 našli v Benečiji.

Mumije

Mumije so dale nove odgovore.
Mumije so dale nove odgovore.

Znanstvenoraziskovalno delo na področju mumij je bilo od nekdaj sila pomembno za sodobno klinično medicino. Letos so pri 3500 let stari mumiji, egipčanskem dostojanstveniku Nebiriju, ki je živel v času vladavine egipčanskega faraona Thutmozisa III, odkrili najstarejši primer srčnega infarkta. Z računalniško tomografijo pa so pri 7 tisoč let starem okostju ženske, stare od 30 do 40 let, ki so ga izkopali leta 1982 na jugozahodu Nemčije, odkrili tudi prvi primer levkemije.

250 let stara spolna igračka

Najstarejša najdena seks igračka na svetu.
Najstarejša najdena seks igračka na svetu.

Med preiskovanjem latrin iz 18. stoletja so arheologi na Poljskem naleteli na 250 let staro spolno igračko, ki jo je nekdo očitno odvrgel v stranišče. Gre za dobro ohranjen dildo oziroma umetni penis s testisi, izdelan iz vrhunskega usnja s ščetinami in leseno konico.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.