Najboljše montessori igrače za spodbujanje ustvarjalnosti in učenja otrok

Material Montessori za poučevanje otrok od rojstva do mladostništva

Foto: Tatiana Syrikova / Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Cilj montessori pedagogike je vzgojiti srečnega in zadovoljnega otroka, ki bo tudi sam prispeval k srečnemu sobivanju v skupnosti in s tem ustvarjal srečnejši svet. Montessori vzgoja zagovarja, da otroka opazujemo pri igri in ga s tem spodbujamo, da sam pove, kaj potrebuje.

Začetnica Montessori metode poučevanja otrok od rojstva do mladostništva je italijanska zdravnica, učiteljica in filozofinja Maria Montessori. Pri delu z otroki s posebnimi potrebami v zavodih je razvila tako imenovane čutne pripomočke, s katerimi so se otroci učili prek vseh čutov. Razvila je poučevanje z matematičnimi in geometrijskimi oblikami, nenavadnimi vonji ter tipanjem grobih in nežnih površin. Tako je razvila svoj lasten vzgojni koncept.

Kaj je material Montessori?

Material Montessori daje otroku osnovo za red in prek njega otroci spoznavajo odnose in zakone, ki so prisotni v življenju. Ves material je narejen iz naravnih snovi in se deli na pet osnovnih področij:

  • Material za praktično življenje mora biti prilagojen velikosti otrok. Vaje se delijo na tri področja: skrb za samega sebe (čiščenje čevljev, oblačenje, umivanje rok …), skrb za okolico (delo na vrtu, pranje perila, pranje posode, brisanje prahu, čiščenje oken …) in vaje, povezane z življenjem v skupnosti (pozdraviti goste, naliti pijačo …). Otroci se naučijo ustvarjalnosti, koncentracije, koordinacije in samostojnosti.
  • Material za občutek vključuje veliko možnosti igre. Otrok spozna določene lastnosti predmeta: barvo, obliko, velikost, težo in površino. Ta izkušnja, ki prihaja prek čutil, vodi otroke do materializirane abstrakcije. Otrok doseže notranji red preko jasnih in urejenih pojmov. Razvija se sposobnost raziskovanja in spoznavanja zakonitosti. Otrok sam odkriva in izvaja poskuse.
  • Material za matematiko. Otroci so prek praktičnih vaj za življenje že pripravljeni za delo z materialom za matematiko. Zelo znan je material Zlate kroglice. Z njihovo pomočjo otrok spoznava desetiški sestav.
  • Material za jezik je usklajen z materialom za občutek. Najbolj poznane so črke iz grobega, hrapavega papirja, nalepljene na lesene ploščice. Otrok z občutljivimi konicami prstov tipa in kinestetično doživlja obliko črk. Tako nekateri otroci znajo zapisati črke, čeprav jih še ne poznajo.
  • Material za prostorsko vzgojo. Z njim naj bi otroci vzpostavili stik s svetom. Otrok odkriva odnos znotraj zemljepisa, geologije, kemije, biologije, fizike, astronomije itd. Otroku je treba omogočiti razumevanje temeljnih znanj o prostoru. Primer je globus, na katerem lahko otroci otipajo oceane in zemljo.

Kje kupiti Montessori material?

Ne glede na to, ali vaš otrok obiskuje Montessori vrtec oziroma šolo, lahko tako imenovani material Montessori za učenje in igro kupite in uporabljate sami doma. Za vas smo izbrali nekaj najboljših materialov Montessori od rojstva do šole.

Sunarrive Montessori Spielzeug Holz Puzzle Sortierbox Lernspiele - Holzpuzzle Spiel - Sortierspiel...
Gut für die Schulung der Denkfähigkeit, Konzentration und Auge-Handkoordination; Dieses Spiel...
15,99 EUR
BelleStyle Montessori Aktivität Holzkäsespielzeug, Kinder Kinder Frühes Lernen Pädagogisches...
Größe (angemessen): Länge x Höhe: 10,5 cm x 5 cm / 4,1 "x 2".; Altersempfehlung: Geeignet für...
13,99 EUR
Lunji Geometrische Formen Montessori mit Tasche – Spielzeug aus Holz
Material: Holz. Alter: Kinder unter 3 Jahren.; Die Oberfläche ist sehr glatt und rein und schadet...
9,20 EUR
Montessori Holzpuzzles Set Kleinkind Alphabet ABC, Bewegliches Alphabet Für Kinder Rechtschreibung...
【Bester Service】 Wenn Sie Fragen haben, können Sie sich gerne an uns wenden.
62,84 EUR

Zadnja posodobitev 2021-09-21 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov na Amazon Business – BREZ DDV

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – na Amazon.de lahko kupujejo brez davka na dodano vrednost, če se podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobiš tudi posebne popuste in ugodnosti! Z naslednjo povezavo;
REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!