Bezeg je v razcvetu, zato le pohitite z nabiranjem. To počenjajte ob sončnem vremenu, saj hočete bezgove cvetove ko so povsem suhi in povsem razprti. In tiste jasno, ki so proč od cest. Nekoč zdravilna skrinjica za kmečke ljudi, danes pa, poleg kopice zdravilnih lastnosti tudi kulinarični priboljšek. Zakaj si zatorej iz njega ne bi pripravili dekadantne sladice, bezgove panakote.
Panakota je izjemno privlačna sladica, ki dopušča veliko prostora kuharski domišljiji. Ker je bezeg v razcvetu, bi ga bilo škoda le opazovati, ko pa lahko iz njega naredimo odlično sladico. Kako, pa v nadaljevanju.
LEES VERDER: Recept: Cheesecake met bananenpudding
Recept za bezgovo panakoto:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 50 g vlierbloemen
- 50 g bruine suiker
- 250 ml amandelmelk
- 1 theelepel echte vanille
- geraspte citroenschil
- een vleugje kaneel
- geleermiddel Agar Agar
- voor decoratie: frambozen of aardbeien
Bereidingsinstructies:
Kot prvo bezgove cvetove previdno očistimo. Nato amandelmelk v katerega smo stresli predpisano količino rjavega sladkorja, vanilije in cimeta, zavremo. Dodamo bezgove cvetove in geraspte citroenschil ter pustimo stati med 10 in 15 minut. Mešanico precedimo, jo ponovno segrejemo in dodamo še preostalo sestavino- želatino. Štiri 150-mililitrske kozarce napolnimo z mlačno tekočino in jih damo na hladno za najmanj štiri ure preden bezgovo panakoto postrežemo. Če želite zares očarati, sladico okrasite še z malinami ali jagodami mariniranimi v bezgovem sirupu.