fbpx

Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011

Muzej za arhitekturo in oblikovanje praznuje dvajseti rojstni dan Slovenije s projektom Oblikovanje republike. Razstava, katalog in kratki arhitekturni filmi predstavljajo ustvarjalen in v prihodnost zazrt prispevek k praznovanju dvajsetletnice slovenske samostojnosti. Namen razstave je na izbranih delih s primerjavo izvirnih idej ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
3,00 € odrasli; 1,5 € šolska mladina, študentje, upokojenci

Muzej za arhitekturo in oblikovanje praznuje dvajseti rojstni dan Slovenije s projektom Oblikovanje republike. Razstava, katalog in kratki arhitekturni filmi predstavljajo ustvarjalen in v prihodnost zazrt prispevek k praznovanju dvajsetletnice slovenske samostojnosti. Namen razstave je na izbranih delih s primerjavo izvirnih idej ter današnjega stanja preveriti učinkovitost arhitekturnih in oblikovalskih odgovorov na nove pogoje in jih pospremiti s fotografskimi pristopi tega časa. Hitra bilanca arhitekture, oblikovanja in fotografije bo prikazala presežke in dobre naložbe, pa tudi opozorila na minuse in primanjkljaje preteklih dveh desetletij ter obenem odprla vprašanja za prihodnost.

 

Oblikovanje republike
Preobrazba, ki se je pred dvajsetimi leti pričela s političnimi, družbenimi in gospodarskimi spremembami, je bila velika in je posegla v skoraj vse sfere našega življenja. Osamosvojitev Slovenije danes vidimo kot kontroverzno prelomnico, ob kateri se je po eni strani sprostila ustvarjalna energija in so se odprle nove ustvarjalne možnosti za arhitekturo, oblikovanje in druge kreativne prakse. Po drugi strani sta se obe disciplini znašli v novih razmerah, ki terjajo proaktiven odnos do sredstev, naročnikov, praktičnih potreb, razpoložljivega znanja in naključnih okoliščin.
Na prvi pogled se zdi, da so bile naloge arhitekture in oblikovanja v tem času usmerjene zgolj v povečevanje življenjskega udobja, ki je bilo ljudem nedostopno v obdobju socializma. Arhitekti in oblikovalci so poudarjeno postavljeni v vlogo ponudnikov storitev, ki morajo biti poceni, hitre in imeti takojšnje učinke. V razmerah, ko je vse odprto, ko so skupni cilji minimalizirani in kratkoročni, ustvarjalni posamezniki inovacije in nove pristope skušajo uveljaviti skozi vsak majhen projekt. Če pogledamo dvajset let nazaj se morda zdi, da Slovenija v tem času ni proizvedla ničesar zares velikega in prebojnega. Naših prvih 20 let pa je kljub temu zanimiva kompilacija projektov, s katerimi se je povečala mnogovrstnost pristopov in izdelkov, v katerih je opazno posamezniku prilagojeno oblikovanje in kjer prostor ter predmeti poudarjeno nastopajo kot generator človeških izkušenj in doživetij.
Razstavo je pod vodstvom Matevža Čelika postavila interdisciplinarna skupina kustosov. Arhitekturna dela na razstavi so izbrali Jeff Bickert, Petra Čeferin, Matevž Čelik, Tadej Glažar in Bogo Zupančič, oblikovalski del izbora so opravile Cvetka Požar, Špela Šubic, Maja Vardjan, za izbor fotografskih del pa je poskrbel Primož Lampič.

 

Knjiga
Ob razstavi bo MAO izdal knjigo z naslovom Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011. Teksti Matevža Čelika, dr. Primoža Lampiča, Cvetke Požar in Špele Šubic obravnavajo razvoj arhitekture, oblikovanja in fotografije v Sloveniji v preteklih dveh desetletjih. Izbor del na razstavi in v knjigi predstavlja primere prizadevanj za spremembe, ki se po mnenju kustosov v danem trenutku ponudili prave odgovore, se dotaknili ljudi  in jih danes ni mogoče spregledati.

Filmi o arhitekturi
Del razstave bodo kratki arhitekturni filmi o šestih različnih stavbah iz tega obdobja. Filmski projekt z naslovom Majhno in pametno – ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu je kuriral Jeff Bickert. Filme sta režirala Matjaž Ivanišin in Damjan Kozole iz producentske hiše Emotion film/Vertigo.

Razstava je odprta od torka do nedelje od 10. do 18. ure.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.