fbpx

Orientalski ples: pripravite mu eksotični užitek po vzoru trebušnih plesalk

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Orientalski ples, eksotična telovadba je namenjena ne le ženskam, pač pa tudi moškim. Zahod jo je spoznal prek popotnikov, umetnikov, ki so potovali v dežele Bližnjega in Srednjega Vzhoda. Ti so iskali predvsem erotiko, in čutne, nebrzdane plesalke so bile kot nalašč za to. To je ples, ki ima mnogo imen, morda je najbolj znano – trebušni ples, čeprav pri gibanju samem sodeluje vse telo, ne le trebuh.

Orientalski ples ima tudi svojo duhovno plat, je simbol združenja z božanstvi. In vedeti moramo, da se ni rodil v kabarejih, ampak v templjih in ženskih telesih.

Orientalski ples se prenaša kot izročilo

Arabski ženski solistični ples, bolj znan kot orientalski ples ali trebušni ples, ki se kot 
izročilo prenaša prek mater ali očetov na hčere, je v različnih oblikah razširjen na
 Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki, najbolj pa je uspel in se razvil v Egiptu, kjer so se 
pod okriljem oblike domačega plesa raks baladî razvile še njegova ljudska različica, 
raks šâbi ter egipčanski in arabski stil, raks mísri in raks arábi. Ples gospa, raks al
havánem je vzniknil s pojavom nočnih klubov, na dvorih pa se je razvil klasični ples 
ali raks šarkî.

Kako se naučiti trebušni ples?

Orientalski ples, znan tudi kot trebušni ples, je čudovita in čutna oblika umetnosti, ki že stoletja navdušuje ljudi po vsem svetu. Ne glede na to, ali ga želite raziskovati kot obliko fitnesa, kulturnega izražanja ali preprosto kot hobi, je učenje orientalskega plesa lahko koristna in bogata izkušnja.

1. Poiščite učitelja
Prvi in najpomembnejši korak pri učenju orientalskega plesa je iskanje usposobljenega in izkušenega učitelja. Poiščite nekoga, ki ima obsežno znanje o plesnem slogu, pa tudi izkušnje s poučevanjem začetnikov. Učitelja lahko najdete prek lokalnih plesnih studiev, centrov skupnosti ali spletnih imenikov.

2. Nosite udobna oblačila
Ko začnete, je pomembno, da nosite udobna oblačila, ki omogočajo enostavno gibanje. Pogosta izbira so ohlapne hlače ali krilo in oprijet top. Morda boste želeli nositi tudi šal za boke ali pas s kovanci, da poudarite svoje gibe in dodate nekaj pridiha vaši obleki.

Foto: envato

3. Naučite se osnovnih gibov
Orientalski ples je sestavljen iz različnih gibov, vključno s shimmyji, hip drops in osmicami. Vaš učitelj bo verjetno začel z osnovami in vas učil vsakega giba korak za korakom. Nikar ne obupajte, če boste potrebovali nekaj časa, da obvladate vsak gib – orientalski ples je zapletena oblika umetnosti, ki zahteva potrpljenje in vajo.

4. Osredotočite se na držo in tehniko
Poleg učenja gibov je pomembno, da se osredotočite na držo in tehniko. Hrbtenica naj bo vzravnana, ramena sproščena, teža pa osredotočena na stopala. Vadite izolacijo različnih delov telesa, kot so boki ali prsi, in delajte na natančnem nadzoru vsakega giba.

5. Vadite, vadite, vadite
Kot vsaka veščina tudi učenje orientalskega plesa zahteva dosledno vadbo. Vsak dan ali teden si vzemite čas za vadbo svojih gibov, pri čemer se osredotočite na izpopolnjevanje svoje tehnike in vključite svoj osebni slog. Razmislite o obiskovanju skupinskih tečajev ali delavnic, da vadite z drugimi plesalci in prejmete povratne informacije od svojega učitelja.

Učenje orientalskega plesa je lahko zabavna in koristna izkušnja. Torej, kaj še čakate? Začnite svoje potovanje še danes!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.