fbpx

Predpremiera filma: The Wall – Climb For Gold je najboljši film o slovenskem športnem podvigu

Foto: thewallthefilm.com

Dokumentarni celovečerni film The Wall – Climb For Gold je režiral svetovno priznani režiser Nike Hardie, znan po “epski” dokumentarni seriji Formula 1: Drive To Survive. Zato so bila naša pričakovanja izjemno visoka - in na koncu popolnoma upravičena. Gre namreč za najboljši film o podvigu v slovenskem športu - podvigu neverjetne in neponovljive Janje Garnbret.

V produkciji Windfall films je nastal epski zapis o športni poti do olimpijskega zlata naše Janje Garnbret. Projekt je od vsega začetka podpirala blagovna znamka adidas, ki je tudi osebna podpornica vseh 4 glavnih protagonistk filma. Gre sicer za popolnoma neodvisno produkcijo, ki prav zaradi svoje svobode riše eno najlepših športnih zgodb.

Zgodba spremlja štiri elitne plezalke iz adidasove ekipe v dvoletnem obdobju poti do Olimpijskih iger v Tokiu. Od kvalifikacijskih bojev za olimpijado, do samega vrhunca na olimpijskih igrah. Dokumentirano filmsko potovanje vključuje naporno sezono tekmovanj in treningov, ter dramatičnih preobratov, ko se se vsi prvotni načrti spremenili zaradi pandemije Covid-19, ki so preložile olimpijske igre za celo leto. Na poti do iger se borijo tako psihično, kot fizično in tako film razkrije osupljiv in navdihujoč vpogled v to, kaj pomeni biti olimpijec in navsezadnje, kaj pomeni biti človek.

Filmski napovednik: THE WALL – CLIMB FOR GOLD

Film vsekakor prikaže tudi različna okolja in kulture, v katerih živijo športnice. Slika njihove odnose v ekipah, odnose s starši in prijatelji ter tako prikaže intimen portret v življenju štirih elitnih plezalk: Janja Garnbret (Slovenija), Brooke Raboutou (ZDA), Miho Nonaka (Japonska), Shauna Coxsey (Velika Britanija).

“Naša” Janja Garnbret je v dokumentarcu razglašena za otroški fenomen in ima v tem športu največ svetovnih naslovov. Tako je največja tekmovalna plezalka vseh časov in v dokumentarnemu zapisu velja za izjemnega favorita za olimpijski naslov. Vendar dokumentarec lepo prikaže tudi njeno človeško zmotljivo plat. Ter pritiske, ki jih doživljajo favoriti.

20-letna Raboutou je ena najmlajših tekmovalk na igrah in mora usklajevati trening in študij. Prihaja iz plezalne družine, kjer sta mati in oče legendi tega športa, v devetdesetih sta osvojila številne naslove svetovnega pokala. Tako upa, da bo nadaljevala družinski uspeh. Zaradi vsega tega pa je seveda pod ogromnimi pritiski.

Nonaka, prvakinja svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2018, je rojena v Tokiu in mora premagati vse dodatne pritiske, da zastopa svojo državo v svojem domačem mestu. Obremenjena je s pričakovanji domačih množic in seveda s pričakovanji do sebe.

Coxsey je ena najuspešnejših britanskih plezalk v zgodovini, z naslovi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v letih 2016 in 2017. Coxsey se je borila, da bi premagala resno poškodbo, a upa, da bo nadaljevala uspeh z rekordno predstavo na olimpijskih igrah. Nastop na igrah, pa je bil tudi njen zadnji nastop v karieri.

Vsem je skupna izjemna ljubezen do športa, predanost in skupna želja po uspehu. Vsekakor je ta dokumentarni film tisti, ki se bo zapisal v zgodovino svetovnega dokumentarnega filma o športu, prav gotovo pa tudi v zgodovino slovenskega športa. Kot izjemen poklon edinstveni Janji Garnbret.

Film prihaja na velika platna v mesecu januarju, prav tako pa upamo, da bo dosegljiv tudi na digitalnih platformah.

Dodatne Informacije

thewallthefilm.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!