Razstava fotografij Roberta Cape-a, očeta modernega žurnalizma

Zadnjič posodobljeno: :

Vila Manin v italijanskem Passarianu gosti razstavo fotografij očeta modernega žurnalizma. Zaradi izjemnega obiska so razstavo podaljšali, ogledamo si jo lahko vse do 2. februarja.

Pomembne Informacije
Kdaj?

Kje?

Piazza Manin

Organizator

Villa Manin

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

Od 5 do 8 evrov.

Njegovo prvotno ime je Endre Ernö Friedmann, znan je postal kot Robert Cape. Rodil se je v židovski družini v Budimpešti, lani je minilo natančno sto let od njegovega rojstva. Je oče modernega žurnalizma, fotografiral je kar pet vonj minulega stoletja. Razstava nosi naslov La realtà di fronte ali Realnost pred tabo, na njej pa razstavljajo 180 fotografij po izboru kustosa Marca Minuza. Med njimi je tudi fotografova fotografija, ki jo je posnela sopotnica Gerta Taro medtem, ko je snemal špansko državljansko vojno.

Slednja – Gerta Taro naj bi bila tudi zaslužna za njegov uspeh, saj sta skupaj skovala ameriško zveneče ime, ki se je v tistem času dalo mnogo bolje prodati kot židovski priimek. Eno njegovih najbolj znanih del je Padajoči vojak, na kateri je leta 1936 fotografiral vojaka v španski državljanski vojni ravno v trenutku, ko so ga zadeli. Ta fotografija je postala ikonična podoba vojne fotografije, objavljena v francoski Vu in v ameriški reviji Life. Robert Cape je umrl med delom, s fotoaparatom v roki, ko je snemal francosko vojno v Indokini je stopil na mino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Poletni festivali v Ljubljani 2021: dogodki, ki jih ne gre zamuditi