164-cover

PDF

Ko se temperature dvignejo, pade suknjič, kratke majice, boardshortsi, flip-flopi in krema za sončenje pa postanejo naši novi spremljevalci.

In če le niste zasvojeni ali zaposleni s kolesarjenjem ali z vožnjo z motorjem, pa z opravili na vrtu ali na domačem balkonu, če ravno ne hodite na bolšje trge ali ždite pred TV-zaslonom in če vas ravno ne presenetijo nenajavljeni prijatelji na kosilu ali socialnih omrežjih, predvsem pa če vaš prosti vikend ni ravno primeren za zbiralce kilometrine, je ta čas naravnost idealen za kratka krožna potovanja ali jadranje. Lahko bi rekla, da je to neke vrste disciplina, ki od nas zahteva nenehno interakcijo z naravo, a nam hkrati nudi umirjenost in mentalno uglašenost, še bolj pa bomo navdušeni, kako je naša intuicija že od nekdaj hote ali nehote pogojena s poznavanjem in umetnostjo morja. Obstaja veliko odtenkov jadranja, odvisnih predvsem od oblike in velikosti jadrnice in jader ter različnih kontrol, predvsem pa je vsako potovanje igra in moč valov, skozi katere potujemo. Še bolj čudovit del vsega tega pa je tudi naša odzivnost na veter, ki je v bistvu nam povsem neviden, a hkrati občuten in pomemben dejavnik, ki nima gumba za ponastavitev. In še milijon malenkosti moraš opaziti … včasih je težko, spet drugič brezdelno, vsekakor pa vedno zabavno. In res je, ste na soncu, slani, utrujeni, izčrpani, v enem od najlepših krajev, kjerkoli, pod modrim nebom in na svežem zraku. Količina malih užitkov je še toliko večja, če smo v dobri družbi, sicer pa, kako že rečejo izkušeni mornarji, da posadka šteje že najmanj dva, z ribico na žaru, z občutkom negotovosti in nepričakovanih vmesnih pripetljajev na poti do zalivskega raja. Prepuščeni samovoljnosti morskih tokov bi nepozabno avanturo lahko napisali z velikimi črkami, si zavrteli komad Sailing Christopherja Crossa ali pa istoimensko klasiko Roda Stewarta. In če vas z mamljivim namigom še nisem prepričala, pa pojdite vsaj v kino pogledat Velikega Gatsbyja in preverite, če je Leonardu DiCapriu uspelo preseči brezupno romantičnega, popolnoma obsedenega bogataša Jaya, ki ga je pred skoraj štirimi desetletji ikonično upodobil, sedaj že starosta filmske industrije, veliki Robert Redford. Za konec pa ne pozabite vzeti mokrih kopalk in brisač iz “kufrov”, prvomajskih počitnic je konec, do poletja bo treba pluti s polnimi jadri naprej na celini.

164 – City Magazine – od 6. do 22 MAJA 2013 by City Magazine

163-cover #163 City Magazine 162-5-cover City Limited & Gourmet // pomlad 2013 162-cover #162 City Magazine 161-cover #161 City Magazine · ·