182-citymagazine

PDF

Roko na srce, v Ameriki je možno v ameriške sanje spremeniti še tako nenavadno in preprosto jed, pa čeprav njen izvor prihaja iz neravno bližnjega kraja, ampak s čisto drugega konca sveta. Okusna kulinarična legenda, ki so jo poprej izpopolnjevali in dopolnjevali od ravnic srednje Azije preko Evrope, je na koncu vendarle uspela z nemškimi izseljenci iz pristanišča Hamburg prepluti tudi Atlantski ocean in priromati v mesto, ki še danes slovi po najboljših burgerjih na svetu.

In kaj je tisto, kar naredi hamburger tako dober, da si življenja brez njega enostavno ne moremo več predstavljati? V prvi vrsti prav gotovo rahla sladkoba, ki jo občutiš ob prvem ugrizu in te taisti trenutek zasvoji ter tvojim brbončicam vzbudi željo po nadaljnjem raziskovanju tistega, kar se skriva pod mehkim, rahlo opečenim, klobukom bombetke. Spominjam se svojega “prvega”, ko smo se v višjem razredu osnovne šole mudili v Ljubljani zaradi ogleda nekega muzeja, pa so pritekli in hiteli omenjati ime lokala na Čopovi, v katerega moramo stopiti.

#182 – City Magazine by City Magazine

In začela se je nova era, ki se je skrivala za izrazom globalni svet. Čeprav je od tega minilo že več kot dve desetletji, se dogodka in okusa spominjam, kot bi bilo včeraj. Še prej naj pripomnim, da danes ni več tako, sloviti brand je dobil svojo konkurenco, ki ga skuša oziroma ga je, to boste presojali sami, presegla v velikem slogu. Vsak poizkuša malo drugače ali z dodatki narediti svojevrsten burger, ki bi ga izstrelil med zvezde prepoznavnosti tako za lokalce kot tudi za popotnike iz nam tujih dežel. A osnova ostaja enaka. Opečena bombetka s sočnim, na žaru pečenim mesom, s hrustljavo čebulo, mehko solato ali opečenimi kumaricami, na vrhu pa topljen sir, majoneza, gorčica in kečap. A kulinarični presežek se skriva v detajlih, ki pa jih kuharji nikakor ne želijo razkriti in raje zase zadržijo skrite poglede in nasmeh, ki ga dopolnjuje dejstvo, da je njegov burger, medtem ko si sami oblizujemo prste do neskončnosti, ustvarjen do popolnosti. Sama sicer nisem ravno vegetarijanka, rada pa prisegam na hrano brez mesa, zato naj vam namignem, da lahko odličen burger pripravite tudi sami doma z bučkinimi ali sojinimi polpeti, v opečeno bombetko pa lahko dodate omako iz popečene karamelizirane čebule, paradižnika in ananasa z dodanim ravno toliko rožmarina, da ne preglasi ostalih sestavin, na vrh še košček topljenega sira ali smetane ter zeleno solato in doma narejeno majonezo, povrhu pa potresite s sezamom, s semeni chia ali z zdrobljeno pistacijo. Zapomnite si, da bo burger sočen, morate paziti na uravnoteženost sestavin in, kar je glavno, da je narejen z ljubeznijo. Ker pa je naše vzdušje že v slogu odštevanja dnevov do poletja, ko bomo morali smukniti v kopalke, smo za vas zopet pripravili tekaško akademijo, kjer se bomo pod taktirko strokovnjakov naučili, kako vzljubiti tek, predvsem pa ne pozabite, da se dan začne z zdravim zajtrkom.


cover-citymagazine-181 #181 City Magazine – V otroškem kraljestvu city-limited-pomlad-2014 #POMLAD 2014 – City Limited 180-cover #180 City Magazine – Pomladna apokalipsa cover-179-citymagazine #179 City Magazine ·