Sedem najpogostejših razlogov, zakaj si moški ne želijo spolnega odnosa

Zadnjič posodobljeno: :

Tudi moški lahko kdaj izgubijo željo po spolnosti, kar pa še ne pomeni, da je težava v njegovi partnerki.

Na začetku ljubezenske zveze in v prvih letih zakona moški in ženska ne moreta umakniti rok drug od drugega. Iščeta vsako majhno priložnosti, da bi bila intimna. Fizična privlačnost in spolnost sta del zdrave ljubezni.

“Ko se moški starajo, je naravno, da imajo nekoliko zmanjšan spolni nagon,” pravi dr. Jeanne O’Connell . Glede na raziskave objavljene v Journal of Nurse Practitioners, moška spolna intimnost začne upadati okoli 45. leta in nato s starostjo samo še naprej upada.

Zakaj? Obstajajo lahko fiziološki razlogi, kot so spremembe v pretoku krvi in ​​ravni hormonov. Druge ovire lahko vključujejo zdravstveno stanje moškega, nezmožnost izliva, pomanjkanje zaupanja med partnerjema in splošno zmanjšanje želje po spolni aktivnosti ne glede na občutke do partnerke.

Še vedno poskušate ohraniti strast v spalnici, vendar čutite, da je partnerjev/možev libido začel padati? Se morda zaradi tega počutite prizadeto in zmedeno?

Preberite si, kakšne razloge vidijo strokovnjaki v izgubi spolne sle pri moških.

1. Služba mu pomeni vse/ga vzburja

Ko pomislite na ljubico, se vam v glavi verjetno samodejno pojavi podoba druge ženske. Toda “ljubica”, ki vam vzame vso pozornost in naklonjenost moškega, je dejansko lahko tudi njegova služba. “Ko so moški strastno predani svoji karieri, lahko čutijo spolno vzburjenje, ki bi bilo običajno usmerjeno na njihove žene,” pravi nevropsihologinja Sydney Ceruto. “Priznanja, denar in ego, ki jih spodbujajo redne pohvale, napredovanja jih lahko vznemirjajo (vzburjajo),” dodaja. Poskusite se s partnerjem pogovoriti na kakšen način bi lahko uravnotežil svoje službene in partnerske obveznosti, kakšne meje si lahko postavi, da pusti službo pred vrati spalnice.

2. Nižje ravni testosterona

Glede na članek, ki je bil nedavno objavljen v reviji Urology se raven testosterona po starosti hitro zniža – od 30. leta na 0,4 do 2 odstotka na leto. Poleg nizkega libida lahko simptomi nizkega testosterona vključujejo tudi zmanjšano energijo, slabo razpoloženje, utrujenost, izgubo mišične mase in celo erektilno disfunkcijo, pravi dr. Abraham Morgentaler, profesor na Harvardu. Po besedah ​​ dr. Morgentaler kar 97 odstotkov moških, ki imajo nizko raven testosterona, čuti negativen vpliv na svoje spolno življenje. Na srečo na kliniki Mayo pravijo, da je stanje mogoče zdraviti s hormonsko nadomestno terapijo, nadzorom stresa in svetovanjem.

3. Moška menopavza ali andropavza

Moška menopavza? Redko omenjena, kakor da ne obstaja. Kljub temu pa je lahko pristona in medicinski izraz zanjo je andropavza. Opisuje upad ravni testosterona pri moških. Vendar ni treba skrbeti, ne zgodi se nenadoma ali intenzivno. Dr. O’Connell predlaga, da ženske teh sprememb ne jemljejo osebno. Morda vam je nekoč s telesa želel strgati vsa oblačila, danes pa ne opazi niti nove pričeske ali krila. Razlog je lahko preprosto biološki, ne psihološki. Namesto, da “težite”, se z njim pogovorite o njegovih spolnih občutkih in potrebah, pa tudi o svojih.

Moška spolna intimnost začne upadati okoli 45. leta.

4. Preveč uživa v filmih za odrasle

Širjenje in dostopnost filmov za odrasle na internetu je privedla do vedno večje porabe takšnih vsebin. Po mnenju znanstvenikov iz Univerze v Indiani in na Havajih so moški, ki so jih redno gledali, doživljali veliko manj užitka s svojimi partnerji, v smislu romantične navezanosti in intimnosti. Zasvojenost s tovrstnimi film pa ima lahko uničujoče posledice za zvezo. “Ko je moški odvisen od filmov za odrasle, se zanaša na to, da se vzburi, namesto da bi se zanašal na svojo ženo,” pojasnjuje psihologinja Les Parrott . Odvisnost od filmov za odrasle je lahko podobna odvisnosti od kokaina zaradi nevrokemikalij, ki preplavljajo človeške možgane. “Raziskave so pokazale, da tovrstni filmi vzbuja nerealna pričakovanja o tem, kakšen naj bo spolni odnos. Zaradi tega so moški manj zadovoljni s svojimi partnerji.” Če sumite, da se vaš mož spolno zadovoljuje s filmi za odrasle, je potrebno najti rešitev s prepoznavanjem težave, pogovorom, pa tudi s pomočjo strokovnjakov.

5. Tesnoba je lahko vzrok za nizek libido

Prezgodnja ejakulacija in zapoznela ejakulacija sta lahko pogosta težava moških z erektilno disfunkcijo (ED) in zagotovo lahko vplivata na njegovo samopodobo. “Erektilna disfunkcija, prezgodnja ejakulacija in zapoznela ejakulacija imajo lahko različne vzroke, vendar njihovi skupni dejavniki – frustracija, zaskrbljenost in občutki nezadostnosti – lahko povzročijo spolne težave,” pravi dr. Ceruto. Erektilno disfunkcijo zdravimo predvsem z zdravili in psihološkim svetovanjem.

6. Debelost

Da, možno je, da teža zmanjša željo vašega partnerja po intimnosti. Študija ,objavljena v Journal of Education and Health Promotion, je pokazala, da  debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti povečata spolno disfunkcijo pri 43 odstotkih žensk in 31 odstotkih moških. “Sladkorna bolezen in debelost zmanjšujeta spolno aktivnost. Visoka telesna masa in slaba podoba o sebi uničujeta intimnost, kar je osnova za možnost spolnega odnosa,” pravi avtor Eric Palsker . Vadba med drugim poveča endorfine, zaradi česar se bodo ljudje počutili bolje, hkrati pa se bodo tudi bolj zdravo prehranjevali. “Ljudje, ki jedo težko, mastno ali presladko hrano, se lahko počutijo utrujene in počasne, ne pa seksi,” dodaja.

Tudi prekomerna teža zmanjša željo vašega partnerja po intimnosti.

7. Stres in finančne težave

Ali lahko delovna preobremenjenost ali finančna negotovost resnično motita libido? “Tisti, ki so pod velikim stresom, pogosto začasno izgubijo spolni nagon,” pravi dr. Plasker. Jasno je, da ne morete odstraniti vira stresa ali se zlahka rešiti finančnega primanjkljaja in bremena, lahko pa moškega spodbudite k preprostim spremembam, ki bodo izboljšale njegovo zdravje in libido.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kaj si vsaka zrela ženska želi od moškega: to je skrivnost dolgotrajne in negovane ljubezni