fbpx

Tvoji možgani potrebujejo točno toliko seksa

Seks nas dela pametnejše? Ja, prosim. Če bi torej radi bili bolj brihtni, pozabite na reševanje križank in prizadevanje, da postanete sudoku mojster, ampak raje skočite med rjuhe s svojim partnerjem. Malo za šalo in malo za res, raziskave o pozitivnih učinkih seksa na naše telo znova navdušujejo z novimi ugotovitvami, tokrat o njegovih učinkih na naše možgane.

Raziskovalci iz angleških univerz Coventry in Oxford so ugotovili, da imajo starejši odrasli, ki imajo spolne odnose vsak teden, bolje delujoče možganske funkcije, in so v raziskavi dosegali več točk pri preizkusih njihovega spomina in tekočega govorjenja.

Študija, ki je bila objavljena v The Journals of Gerontology, je pod drobnogled vzela 73 ljudi, od tega 28 moških in 45 žensk, med 50. in 83. letom. Vsak sodelujoč je odgovoril na vprašanja svojih življenjskih navadah in zdravju ter o tem, kako pogosto so v zadnjem letu v povprečju imeli spolne odnose – nikoli, tedensko, mesečno. Prav tako so izpolnili standardni test, ki meri različne vzorce možganskih aktivnosti pri starejših odraslih. Največjo pozornost so posvečali pozornosti, spominu, tekočnosti, jeziku in vidno-prostorskim funkcijam.

Spolnost ni le užitek, več kot očitno nam tudi koristi.
Spolnost ni le užitek, več kot očitno nam tudi koristi.
Udeleženci, ki so seksali tedensko, so na testih tekočega govorjenja in vidno-prostorskih funkcij dosegali najvišje rezultate. Pri prvem so morali v 60 sekundah poimenovati čim več živali, pri drugem pa so morali iz spomina narisati stensko uro. Pri testih pozornosti, spomina in jezika pa tisti, ki so seksali pogosteje, niso izstopali od drugih.

Študija se je navezovala na raziskavo iz leta 2016, pri kateri so ugotovili, da so starejši odrasli, ki so bili seksualno aktivni, dosegali boljše rezultate na kognitivnih testih kot tisti, ki so bili v postelji neaktivni. Raziskovalka iz univerze Coventry, Hayley Wright, je za portal The Healthy pojasnila, da niso prepričani, ali se razlog za rezultate skriva v družbenih ali fizičnih podlagah, z vsako raziskavo pa so bližje razumevanju, zakaj ta povezava sploh obstaja in kakšni so vzajemni razlogi.

V spolnosti bi morali uživati tedensko ... pa bomo pametnejši.
V spolnosti bi morali uživati tedensko … pa bomo pametnejši.
Glede na trenutna spoznanja je torej potrebno seksati tedensko, če želimo v eni minuti našteti več živali kot drugi in v podrobnosti narisati stensko uro. Se strinjate? 🙂

Dodatne Informacije

Več informacij:
academic.oup.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.