Film Bergmandeljc (2016)
Kulturni izbor · film

Dijaki dveh srednjih šol – gimnazije Ravne na Koroškem in Trgovske akademije iz Velikovca – so posneli film Bergmandlc, futuristično srhljivko, ki je plod slovensko-avstrijskega sodelovanja in se naslanja na zgodbo o rudarski legendi Perkmandeljcu. Film je premiero doživel v Celovcu, kmalu pa film mladih cineastov prihaja tudi na kino spored v Sloveniji.

Bergmandlc je slovensko-avstrijska futuristična srhljivka dijakov Gimnazije Ravne na Koroškem in Trgovske akademije iz Velikovca (nemško Völkermarkt) na avstrijskem Koroškem. Film je nastal v okviru evropskega projekta Prijatelj-Freund, zanj pa so v celoti zaslužni dijaki, ki so poskrbeli tako za scenarij kot režijo, režiser Uroš Zavodnik in drugi izkušeni mački filma pa so bili le mentorji mladih cineastov.

PREBERITE ŠE: Žalostni filmi so dobri za tvoje zdravje in naravni anestetik

Vsebinsko se Bergmandlc naslanja na zgodbo o rudarski legendi Perkmandeljcu (jamski škrat, ki bdi nad rudarji in jim občasno ponagaja ali pomaga), ki so ga preimenovali v Bergmandlca, kar kaže na dvojezičnost projekta. Film, ki je zgodba o prijateljstvu in sodelovanju, govori o mladeniču, ki se na obletnico smrti svojega očeta odpravi raziskat, kaj točno se mu je zgodilo v rudniku Mežica. Pri tem mu na pomoč priskočijo prijatelji. Stvari pa se hitro zapletejo, saj se del ekipa znajde deset let v prihodnosti (2026), del pa dvanajst let v preteklosti (2004). Film bo že kmalu na ogled v slovenskih in avstrijskih kinematografih.

Galerija – film Bergmandlc (2016):

Film Bergmandeljc (2016)Odpri galerijo

FIlmi oktober 2016 Oktober 2016 v kinu: mesec povratnikov Žalostni filmi Žalostni filmi so dobri za tvoje zdravje in naravni anestetik Film Ghost in the Shell (2017) Filmski napovednik: Ghost in the Shell (2017) Posebni učinki v filmih. Tako so filmi videti brez posebnih učinkov · · · · ·