Film Jackie (2016)
Kulturni izbor · film

Jackie je biografski film o nekdanji ameriški prvi dami Jacqueline Kennedy, ki jo upodablja Natalie Portman. Ta ima igralsko podporo v Petru Sarsgaardu, Casparju Phillipsonu, Greti Gerwig in Johnu Hurtu. V ospredju drame so prvi dnevi po atentatu na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Vas Natalie prepriča kot Jackie?

Natalie Portman je prva dama ZDA v filmu Jackie! O nekdanjem ameriškem predsedniku Johnu F. Kennedyju in njegovi ženi so bili posneti že številni filmi in Natalie Portman še zdaleč ni prva, ki je upodobila Jacqueline Kennedy Onassis (pred njo so bile Jackie že Jaclyn Smith, Roma Downey, Jacqueline Bisset, Jeanne Tripplehorn in Katie Holmes), je pa prva, ki ji je pripadla čast, da jo odigra v biografiji, posvečeni izključno njej. Film prikazuje dogodke v dnevih po atentatu na Kennedyja novembra leta 1963, ki ga je odigral Danec Caspar Phillipson, medtem ko Peter Sarsgaard nastopa v vlogi predsednikovega brata Roberta F. Kennedyja.

Za režisersko paličico je poprijel čilski režiser Pablo Larraina (Klub, Ne!) – zanj bo to angleški debi –, produciral pa Darren Aronofsky, režiser filma Črni labod, v katerem je Portmanova igrala balerino, ki ji je prinesla oskarja. Prav zna se zgoditi, da bo z vloga Jackie še enkrat prepričala Akademijo. Podobnost med igralko in nekdanjo prvo damo ZDA ter stilsko ikono je prav neverjetna, ob tem pa je treba dodati, da je  tudi njena 27-letna vnukinja, Rose Kennedy Schlossberg (hčer Caroline Kennedy), izrezana babica. V filmu so tudi originalni posnetki.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Pirati s Karibov: mrtveci ne pripovedujejo (2017)

Za glasbeno podlago filma Jackie je poskrbela obetavna skladateljica Mica Levi, sicer avtorica srhljive glasbe v Glazerjevem filmu Pod kožo.


Film Pokvarjeni božiček 2 (2016) Filmski napovednik: Pokvarjeni Božiček 2 (2016) Film Pirati s Karibov: mrtveci ne pripovedujejo (2017) Filmski napovednik: Pirati s Karibov: mrtveci ne pripovedujejo (2017) Film Bergmandeljc (2016) Filmski napovednik: Bergmandlc (2016) – slovensko-avstrijska srhljivka FIlmi oktober 2016 Oktober 2016 v kinu: mesec povratnikov · · · · ·