NAJTEMNEJŠA URA_Gary Oldman kot Winston Churchill
Kulturni izbor · film

V enem letu bomo priča kar dvema biografskima dramama o legendarnemu britanskemu politiku Winstonu Churchillu. Eno smo nedavno ujeli v naših kinematografih, druga pa prihaja na začetku prihodnjega leta. Poglejte si filmski napovednik za biografsko dramo Najtemnejša ura (The Darkest Hour, 2017).

Pred nami je torej navdihujoča resnična zgodba, umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se novopečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati. Preostalo vlado, ki je resno razmišljala o pogajanjih za mirovno pogodbo (Hitler je do junija 1940 osvojil že polovico Evrope), je postavil pred dejstvo, da se bo Britanija borila za svoje ideale in svobodo naroda. Že v svojem prvem govoru kot premier 19. maja 1940 sodržavljanom ni obljubil »ničesar razen krvi, truda, solz in potu«. Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago ‘za katerokoli ceno’. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje in voljo do odpora Britancev in s tem ustvaril temelj za končno zmago nad Hitlerjem.

PREBERITE ŠE: TOP 25: NAJBOLJŠE FILMSKE USPEŠNICE VSEH ČASOV

Gary Oldman s to vlogo napoveduje lov na oskarja, režijo pa je prevzel Joe Wright, ki je znan po filmih Pokora (Atonement, 2007) in Hanna (2011).

Galerija slik: Najtemnejša ura

Gary Oldman v vlogi ChurchilaOdpri galerijo
Goran Hrvaćanin Komedija Pr’ Hostar je najbolj gledan slovenski film prikazna Umrl je režiser George A. Romero, oče zombijev Davos_2x04 Ekskluzivno: intervju z zvezdnikom iz serije Igra prestolov A Few Less Men (1) Filmski napovednik: Poročne priče 2 (A Few Less Men, 2017) · · · ·