Film The Promise (2016)
Kulturni izbor · film

The Promise je zgodovinska drama Terry Georga, ki še pred prihodom v kinematografe dviguje veliko prahu. Vrača nas v čas Otomanskega cesarstva, ki je leta 1915 izvedlo genocid nad armenskim prebivalstvo, ki služi kot kulisa za ljubezenski trikotnik, ki ga sestavljajo Christian Bale, Oscar Isaac in Charlotte le Bon. Čeprav je film do sedaj videla le peščica, ima na iMDB-ju že skoraj 90 tisoč ocen. Na eni strani dobiva sam desetice, na drugi pa same enice, ljudje pa film več kot očitno ocenjujejo po političnem prepričanju in ne njegovi kvaliteti oz. resnicoljubnosti. Gre za enega najdražjih neodvisnih filmov vseh časov. Zanj so porabili kar 100 milijonov dolarjev!

The Promise je zgodovinska drama, kjer je kulisa za ljubezensko zgodbo genocid, ki ga je Turčija (še kot Otomansko cesarstvo) med leti 1915 in 1922 izvedla nad Armenci, ki so tedaj naseljevali vzhodni del Turčije. Oblast je pobila prek 1,5 milijona moških, žensk in otrok ter tako izbrisala vsako sled za njimi. 100-milijonska drama je debitiral na filmskem festivalu v Torontu, čeprav še ni prišla na redni spored kinematografov (to naj bi se zgodilo enkrat do konca leta 2016), pa ima na IMDb-ju že toliko ocen, kot da bi.

V resnici so bile do zdaj izvedene zgolj tri projekcije, zato ljudje film več kot očitno ocenjujejo po političnem prepričanju, saj ga večina uporabnikov IMDb-ja sploh še ni videla. Zato ima na eni strani neverjetno veliko desetic (nekaj čez 30 tisoč), po drugi pa še več enic (skoraj 60 tisoč) in le nekaj ocen vmes. Trenutna povprečna ocena na podlagi 90 tisoč ocen znaša 4,2, kar pa seveda ni realen pokazatelj.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Man Down (2016)

Film pripoveduje zgodbo o armenskem študentu medicine (Oscar Isaac) in ameriškemu novinarju (Christian Bale), ki se med bivanjem v Konstantinoplu zaljubita v isto umetnico (Charlotte le Bon), v ljubezenski trikotnik pa grobo zareže vlada, ki začne najprej množično deportirati, nato pa še masovno moriti Armence. Čeprav film obdeluje izjemno občutljivo temo, ki bremeni Turčijo še danes, pa je režiser Terry George znan po tem, da zna pravilno ravnati z zgodovinsko občutljivimi tematikami. Nenazadnje je posnel film Hotel Ruanda.

Film je bil do njegove smrti leta 2015 osebni projekt Kirka Kerkoriana, poslovneža armenskih korenin, ki je imel nekoč v lasti studio Metro-Goldwyn-Mayer.

Galerija – utrinki iz filma The Promise (2016):

Film The Promise (2016)Odpri galerijo

Filmi v novembru 2016 Kino v jeseni 2016 – katerih filmov ne smemo spregledati v novembru? Dokumentarni film Before the Flood (2016) DiCapriev dokumentarec Before the Flood si lahko kratek čas ogledate brezplačno Lust for Life Lust for Life: kratkometražni skejterski film, posnet v Ljubljani Filmi o korupciji Film proti korupciji 2016 – 3. filmski festival proti korupciji · · · · ·