cover
V zraku · buzz buzz

Spanec je žganec, pravijo. In verjetno smo bili v mladosti vsi deležni istega pridige naše mame, češ, spanec je pomemben. Drži, a takrat je to naletelo na gluha ušesa, čeprav smo vsako jutro pred šolo obžalovali, ker smo se prepozno odpravili spat. No, to navado nas je večina prenesla v odraslost. Izučilo nas ni ne zehanje, ne podočnjaki, ne pomanjkanje energije. Kaj pa če vam povemo, da pomanjkanje spanca vodi v bolezni, debelost in celo vinjenost?

Človek dnevno potrebuje od 7 do 8 ur spanja. Pri ljudeh pač ni bližnjic in možnosti preklopa na ‘airplane’ način. Le ko krpamo morda. In zgolj 14 dni s po šestimi urami spanca je dovolj, da se naše telo obnaša, kot da bi imeli v krvi 0.1 promila alkohola. Dobra novica je- če to ne počnete že leta-, da se lahko hitro ‘streznite’ in to brez obiska društva anonimnih alkoholikov ter tako poplačate svoj ‘spalni dolg’.

PREBERITE ŠE: Misfit Beddit: S spalnim merilcem prihaja pametna postelja

Tisti, ki ste zabredli že zelo globoko, pa se boste malce težje izkopali iz njega. Ne, ker ne bi mogli dlje spati, ampak ker so leta pomanjkanja privedla do tega, do česar nas privede vsaka obsesija ali odvisnost. Sami več ne vidite, ne prepoznate in ne zaznate efektov oz. škodnih posledic le-te. Tako se vam zdi npr. vaša motorika ok, a samo zato ker je počasi nazadovala, stanje v perspektivi ‘prej/potem’ pa je naravnost katastrofalno. Če to zanikate, potem ste vsekakor odvisnik od ‘pomanjkanja spanca‘. In zato je morda čas, da na tej stopnji prisluhnete nasvetu zdravnika ali bližnjega. Priznajte si. To je že pol zmage. Nekdo je nekoč rekel, da bo spal ko bo mrtev. Že res, a prej je fino vsaj kvalitetno živeti.


awegweg Ko pravi moški poustvarijo znane oglase za spodnje perilo cover-maryam-mizakhani Matematično “nobelovo” priznanje prvič v ženskih rokah cover Pomenljive zadnje besede slavnih ljudi mag-10Collector-t_CA0-superJumbo-1000x500 Robert Jahns ima preko 450 tisoč sledilcev na Instagramu. In za to je vsaj toliko razlogov. ·